Renée
Renée Persoonlijk 23 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

De belangrijke reden waarom je kind minder in aanraking met touchscreens zou moeten komen

Kinderen en een iPad is soms een geschenk uit de hemel als jij even rustig eten wilt koken. Of de was wilt opvouwen zonder gestoord te worden. Of… Je snapt het wel. Nu waarschuwen experts ervoor om je kind juist niet te veel met touchscreens bezig te laten zijn. Wat blijkt? Ze kunnen daardoor moeilijker een pen vasthouden.

Moeite met pen vasthouden

Leren schrijven is één van de belangrijkste dingen in de eerste jaren op de basisschool. Maar dat wordt voor de kinderen van nu steeds lastiger. Experts claimen dat kinderen moeite hebben met een pen vasthouden omdat ze te veel bezig zijn met touchscreens.

Niet behendig genoeg

Maar wat is het verband tussen een pen vasthouden en een touchscreen van een telefoon of tablet? Kinderartsen, handschriftdeskundigen en orthopedisch therapeuten zeggen dat kinderen wel kunnen swipen, maar dat ze minder kracht in hun handen hebben en de behendigheid missen om te schrijven en tekenen.

LEES OOK: Deze vijf woorden beschrijven het moederschap ten voeten uit en gaan viraal om een mooie reden

Kinderen missen bepaalde vaardigheden

Kinderarts Sally Payne: ‘Kinderen die voor het eerst naar school gaan krijgen een potlood, maar weten steeds vaker niet hoe ze het moeten vasthouden omdat ze de fundamentele bewegingsvaardigheid niet bezitten.’ Kinderen hebben volgens haar de kans nodig om de vaardigheden te ontwikkelen. Daarvoor moeten ze leren om controle te hebben over de fijne spieren in de vingers.

Uit Brits onderzoek blijkt dat 58 procent van de kinderen onder de twee jaar al in aanraking is gekomen met een tablet of smartphone. Bovendien biedt de kinderopvang vaak smartboards en touchscreen computers aan, terwijl de experts liever zien dat ze tekenen, schilderen en knippen om hun behendigheid te verbeteren.

Denk er maar eens over na: was jij vroeger meer aan het knutselen dan je kind nu? Dan geef je voortaan misschien liever een kleurplaat dan dat je kind nog een spelletje op de tablet speelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraph

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De belangrijke reden waarom je kind minder in aanraking met touchscreens zou moeten komen
Sluiten