Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 26 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit kun je voor je 40e doen tegen overgangsklachten!

Het hele gedoe rond de overgang, negeer je het liefst tot het zover is. Je voelt je in de prime of your life en de overgang? Die is voor oma’s, toch? Niet dus. Want als je vóór je veertigste al actie onderneemt, heb je straks minder last van de perimenopauze!

Opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid… Bekende klachten van de perimenopauze. En ook al denk je dat het voor jou nog even duurt is het toch van belang je hier al als dertiger in te verdiepen.

Verschillende fases van de overgang

Gelukkig heeft Liset Hamming dit al even gedaan voor ons, in haar podcast ‘Baarmoederverhalen’. Want dankzij haar weten we nu dat veel vrouwen die struisvogelpolitiek handhaven als het om dit soort zaken gaat, er juist gebaat bij zouden zijn als ze zich eerder in hun eigen lijf zouden verdiepen.

Zo zijn er verschillende fases die samen de overgang worden genoemd, maar de fases op zich zijn al de moeite waard om je in te verdiepen. De menopauze zelf staat namelijk eigenlijk alleen voor je laatste menstruatie. Slechts die paar dagen dus. De premenopauze is je hele leven vóór de menopauze. En de perimenopauze kan al beginnen als je veertig bent!

6x natuurlijke manieren om overgangsklachten te verminderen

Klachten perimenopauze

En daar beginnen de eerste klachten dus al mee, met die perimenopauze. Maar de klachten bestaan dus niet alleen uit de typische overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en een droger wordende vagina. Maar ook uit een heleboel a-typische klachten die je vaak ook met een andere oorzaak in verband kunt brengen.

Daarmee kan de perimenopauze dus al stiekem beginnen voordat je er erg in hebt. Deze a-typische klachten worden vaak niet serieus genomen of bijvoorbeeld in verband gebracht met een burn-out. Gevolg is dat de klachten vaak worden behandeld met anti-depressiva, terwijl je je eigenlijk zou moeten verdiepen in hormoontherapie, acupunctuur of hypnotherapie.

Tachtig procent van de vrouwen krijgt in de perimenopauze last van overgangsklachten, waarvan eenderde zware klachten. De kans is dus groot dat jij hier ook mee te maken krijgt.

Een vroege overgang, hoe herken je het?

Voorbereiden op de perimenopauze

Wat je kunt doen om je voor te bereiden op de perimenopauze is om te beginnen je als dertiger bewust te worden van de aankomende periode en je te informeren. Waarom? Dat leggen we je even uit.

De hormonale veranderingen rond de overgang zijn namelijk op allerlei factoren van invloed, die jouw gezondheid later bepalen. Zo blijkt dat deze hormoonveranderingen rond de overgang ook van invloed is op je stofwisseling, maar ook op botontkalking, hart- en vaatziekten.

Vertraagde stofwisseling

Zelfs zonder dat je overgangsklachten hebt, zal in de perimenopauze bijvoorbeeld je stofwisseling vertragen, waardoor je minder calorieën nodig hebt. Zou je in deze periode hetzelfde eetpatroon aanhouden, maar niet meer gaat sporten, kun je last krijgen van gewichtstoename.

Verminderde botdichtheid

Ben je juist heel slank? Dan kun je door de hormoonverandering verminderde botdichtheid krijgen. Als je dan niet goed of genoeg beweegt loop je meer kans op botontkalking en een verslechterde hartgezondheid.

Minder collageen

Tijdens de perimenopauze en de gehele overgang maakt je lijf minder oestrogeen aan. Maar oestrogeen is ook het hormoon dat collageen bouwt. En collageen zorgt weer voor de elasticiteit van je huid, haar, hart, bloedvaten en je botten.

Het gevolg is dus dat je niet alleen meer rimpels en brozer haar krijgt, maar ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en brozere botten. Én een grotere kans op een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Het is daarom ook extra belangrijk dat je op tijd op je dieet gaat letten, zodat je in kunt spelen op de mogelijke veranderingen in bloeddruk en cholesterol.

Erfelijkheid

Ook erfelijkheid speelt een rol. Heeft je moeder botontkalking gehad door de overgang? Dan heb je zelf een dubbel zo hoog risico dit ook te krijgen na de menopauze. Check daarom bij je moeder waar zij last van heeft gehad rond haar overgang.

Eigen hormonale verleden

Heb je in eerdere zwangerschap last gehad van een hoge bloeddruk, suikerziekte, een zwangerschapvergiftiging, of misschien zelfs meerdere miskramen? Dan heb je ook een verhoogd risico op hart en vaatziekten na de menopauze.

Je brein

Oestrogeen is ook gekoppeld aan de gezondheid van je brein. Heb je eerder een depressie gehad? Dan heb je rond de overgang een dubbel verhoogde kans om weer een depressie te krijgen.

Vroege overgang

Begint jouw lijf inderdaad al vroeg aan de perimenopauze? Dan geeft dit een groter risico op dementie. Máár, dit risico kun je verhelpen als je vroeg begint met hormoontherapie. Over hormoontherapie zijn een tijdje terug verschillende berichten naar boven gekomen die dit in verband zouden brengen met borstkanker, maar deze berichten worden tegenwoordig weer ontkracht.

Check je verzekering

Check vooral ook je verzekering. Daar wordt tegenwoordig steeds meer ruimte gecreëerd voor hulp bij hormonale veranderingen. Zo kun je preventiecursussen volgen of een leefstijlcheck doen. Ook een overgangsconsulent kan vrouwen met overgangsklachten begeleiden om goed door de overgang heen te komen.

Kortom: zorg voor een gezonde leefstijl voordat de perimenopauze begint! En informeer je goed. Hier kun je betrouwbare informatie vinden over de overgang.

Wat als je in de vervroegde overgang komt? “Ik was 36 en menstrueerde ineens niet meer”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme