Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 12 nov 2017

Geef je persoonlijke spullen een naam? Dit is waarom we dat doen

Een vriendin van me noemt haar auto liefkozend ‘Sjors’. Vind ik heel gezellig; even een stukkie rijden met Sjors. Even Sjors bijtanken. ‘Tot straks Sjors’, als we hem achterlaten in de parkeergarage. Klinkt misschien helemaal kierewiet, maar persoonlijke spullen een menselijke naam geven, blijkt helemaal niet zo raar. 

Overeenkomsten met mensen

Sommige objecten lenen zich beter voor een persoonlijke naam dan andere. Niemand verzint bijvoorbeeld een koosnaampje voor het toilet of de waterkoker. Volgens psycholoog Nicholas Epley doen we het dan ook vooral met persoonlijke spullen die overeenkomsten vertonen met mensen. Of dat nou qua uiterlijk of qua gedrag is; dat soort kenmerken zorgt ervoor dat we niet-mensen toch als mensen gaan behandelen.

Vertrouwen

Voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat mensen een auto met ‘menselijke’ kenmerken (een ‘zelfrijdend’ stuur, een computer-gegenereerde stem) sneller vertrouwen. Uit een ander onderzoek blijkt dat we een berichtje dat wordt voorgelezen door een menselijke stem sneller geloven dan wanneer we dat berichtje zelf lezen. Wanneer we een object een menselijke eigenschap kunnen toebedelen, zien we ze ook sneller als een soort mens en zijn we meer geneigd deze persoonlijke spullen een naam te geven.

Oogjes

Nicholas legt uit dat er verschillende factoren zijn waardoor we een niet-menselijk ding toch een beetje beschouwen als mens. Dat zijn bijvoorbeeld de ‘oogjes’ op een insectenvleugel of de koplampen van een auto die lijken op ogen. Een robot zien we als menselijk wanneer zijn snelheid en bewegingen overeenkomen met die van onszelf.

Persoonlijke spullen vermenselijken

Maar er is nog een reden waarom we een object ‘vermenselijken’ met een naam. Door dat te doen, laat je namelijk zien dat iets van jou is. Denk aan boten die ook een naam hebben. Dat is ooit begonnen zodat je je boot makkelijk terugvindt in de haven, maar inmiddels is het een zichzelf in stand houdende traditie geworden.

Porseleinen troon

Persoonlijke spullen die belangrijk voor ons zijn en die we veel gebruiken, geven we sneller een naam. Maar waarom het toilet (toch best belangrijk) dan weer niet? Dat heeft te maken met sociale status, zegt taalkundige David Peterson (fun fact: hij bedacht twee talen in Game of Thrones). ‘Als je iets een naam geeft, is de kans groot dat iemand anders die naam ook hoort. Aangezien je waarschijnlijk niet met vrienden kletst over je porseleinen troon, voel je je niet zo genoodzaakt het toilet een naam te geven.’

Dan is er nog een laatste, meer verdrietige reden: eenzaamheid. Mensen met weinig sociale contacten proberen dat te compenseren door een band te kweken met dieren en meer persoonlijke spullen (toen Tom Hanks op een onbewoond eiland was aangespoeld in Cast Away noemde hij een volleybal ‘Wilson’).

Dat roept volgens Nicholas wel een interessante vraag op. Want als we niet-menselijke dingen menselijker kunnen maken door ze een naam te geven, kunnen we dan ook andersom redeneren en mensen als objecten beschouwen? Dat is ongetwijfeld nog een vervolgonderzoekje waard.

Zo help je een introvert kind gelukkig(er) te worden (zonder er een extravert van te maken).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Cut

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geef je persoonlijke spullen een naam? Dit is waarom we dat doen
Sluiten