Deze 8 signalen die erop wijzen dat een kind gepest wordt moet elke ouder kennen
Als een kind op school gepest wordt, zal hij of zij er niet snel over praten. Maar hoe kun je als ouders pesten herkennen? Aan deze acht signalen kun je merken of je kind gepest wordt.
1. Vaak ziek zijn
Vaak ziek zijn kan een teken zijn van pesten. Een gepest kind kan het als smoesje gebruiken om niet naar school te hoeven. Maar de klachten kunnen ook ontstaan door de spanning en stress door het pesten op school. Heeft jouw kind de laatste tijd vaak last van bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn? Ga hierover in gesprek met je zoon of dochter. Geef aan dat je merkt dat het ziek zijn steeds vaker voorkomt. En stel open vragen om erachter te komen wat precies de achterliggende oorzaak is.
2. In het weekend echt opzien tegen de maandag
Ieder kind heeft soms geen zin om naar school te gaan. Maar bij een kind dat gepest wordt, gebeurt dit regelmatig en opvallender. Komt jouw kind gestresst en prikkelbaar over op zondagavond en de laatste dag van de vakantie? Het weekend en de vakantieperiodes zijn vaak momenten waarop ze even ontsnappen aan de situatie op school. Dit geeft een veilig gevoel. Het moment dat het weer tijd is om naar school te gaan, kan dus een angstige reactie geven.
LEES OOK: Lerares legt op een bijzondere manier uit wat de invloed van pesten kan zijn
3. Weinig of geen vrienden
Neemt jouw kind nooit klasgenootjes mee naar huis of wordt ‘ie nooit uitgenodigd voor feestjes? Dit kan een teken van pesten zijn. Maar let ook op of je kind plotseling niet meer met vriendjes omgaat. Het kan een teken zijn dat je kind buitengesloten wordt van de rest van de groep.
4. Last van slaapproblemen
Denk hierbij aan negatieve slaappatronen zoals ‘s nachts wakker worden en nachtmerries. Het kan ook dat je kind opeens weer in bed plast. Dit gebeurt vooral op doordeweekse avonden of zondagavond. Dit gebeurt vaak uit angst om de volgende dag weer naar school te gaan.
5. Ander gedrag of stemmingswisselingen
Je kind is altijd heel erg vrolijk maar trekt zich nu steeds meer terug. Of wordt juist agressiever. Een goede manier om te merken of het met school te maken heeft, is door erop te letten tijdens gesprekken. Wordt jouw kind gefrustreerd zodra het over uitjes en activiteiten op school of gaat? Daarnaast kan je kind ook veel meer ruziën met broertjes en zusjes.
LEES OOK: Dit is waarom je pesten tussen broertjes en zusjes zoveel mogelijk moet voorkomen
6. Pesten herkennen aan blauwe plekken en/of kapotte spullen
Thuis komen met een kapotte fiets, blauwe plekken of schrammen: ook hieraan kun je pesten herkennen. Vooral als dit vaker gebeurt of in periodes voorkomt. De kans is groot dat je kind hier minder goed een verklaring voor heeft of kortaf reageert. Probeer ook hierover in gesprek te gaan door open vragen te stellen.
7. Duikt erg in social media of blijft er juist van weg
Tegenwoordig blijft pesten lang niet meer achter op het schoolplein. Thuis gaat het op sociale media gewoon door. Merk je dat jouw kind obsessief met sociale media bezig is of het erg vermijdt? Het kan door online pesten komen. Gelukkig zijn er ook manieren om cyberpesten aan te pakken.
8. De schoolprestaties gaan achteruit
Pesten zorgt ervoor dat een kind zich niet veilig en prettig voelt op school. Leren en goede cijfers halen gaan dan lastiger. Merk je dat de goede cijfers ineens dalen naar onvoldoendes? Vraag je kind ernaar maar stel hem of haar ook gerust. Het laatste wat je wil is een gevoel van schaamte of falen geven over de slechte cijfers. Ga ook in gesprek met de leraren om erachter te komen welke factoren er allemaal meespelen.