Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 4 jan 2019

Columnist Peter blikt terug op een bewogen jaar

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: Terugblikken en vooruitkijken

Het gourmetstel staat weer in de kelder, de vaatwasser is voor de 39e keer uitgeruimd, weer geen miljoenair geworden en de kerstboom staat al bijna weer buiten. De feestdagen zijn voorbij en na 3 nachten doorknallen om al het vuurwerk op te krijgen is het nieuwe jaar dan echt begonnen.

Voor ons was 2018 in vele opzichten een bewogen jaar, met een hoop boeiende ontwikkelingen.
Voor de 3e keer in 4 jaar zijn we verhuisd naar voor de 3e keer een nieuw land en een nieuwe stad. Daarbij kochten we ons eerste echt huis-huis, dus een hoop beslissingen wat natuurlijk nogal een impact had op het hele gezin. In 2019 gaan we door met het verder thuisvoelen in ons huis en de omgeving.

Mijn vrouw begon in 2018 aan een nieuwe baan, die na precies een jaar ook weer ten einde kwam. Veel geleerd over wat ze wel en niet zoekt in een werkgever, de balans vinden tussen het gezins- en werkleven en welke kant ze op wil in haar nog relatief jonge carrière. Een nieuwe baan in 2019 brengt opnieuw veel nieuwe uidagingen voor haar.

Onze grote man werd in februari alweer 4 jaar en ging naar de basisschool, naar een nieuwe klas, in een nieuwe taal. Vriendjes maken, naar de juf leren luisteren, heel veel playdates en alle ontwikkelingen die een kind van 4 doormaakt, eisen soms zichtbaar hun tol. De spagaat tussen opgroeien en groot worden, maar ook stiekem wel een beetje klein willen blijven is erg interessant om van dichtbij mee te maken.

Gelukkig kan ik als huispapa veel tijd nemen om te spelen, samen boodschappen te doen of soms gewoon een middagje boekjes te lezen en te kletsen over wat hem bezighoud. In 2019 gaat Robert beginnen met sporten, gaan we officieel leren zwemmen en moeten we ons voor het eerst aan de leerplicht gaan houden.

In april werd onze kleine man 1 jaar en ging voor het eerst naar de opvang, ook in een nieuwe taal, zonder mama de hele dag in de buurt te hebben. Uiteraard gepaard met de nodige huilbuien en driftaanvallen en een heleboel behoefte aan knuffels, structuur en af en toe een middagje rust.

Ik heb al eens geschreven over zijn fysieke onwikkeling en ik heb in 2018 regelmatig versteld gestaan over hoe sterk hij al is. Van het stoeien met papa tot het springen van tafels net zo hoog als hijzelf, tot het omduwen van zijn grote broer, Jack lijkt het vooral erg leuk te vinden allemaal. Zolang er daarna maar een groot bord spare-ribs en aardappelkroketjes klaarstaat om de reserves weer verder aan te vullen.

In 2019 gaat de speen weg, komt er een einde aan de luiers (hallelujah) en gaat het echte praten beginnen. Ook gaan we kijken of we de fysieke energie kunnen blijven bevorderen met iets van peutergym.

Voor mijzelf was 2018 een jaar waarin ik een echte bakfiets-schoolplein-papa ben geworden en m’n rol als huisvader nogmaals steviger omarmrd heb. Parttime YouTuber zijn werd beloond met een groeiend aantal views en de geboorte van een nieuwe eigen business en tussendoor werd er vooral heel veel gesport.

In 2019 gaat hopelijk de business verder groeien, ga ik meer mooie video’s maken en misschien wel iets met een vlog of blog. Thuis ga ik vooral iedereen de tijd en ruimte proberen te geven voor alle fysieke en emotionele groeistuipen. En een fotoboeken maken, daar lopen we namelijk steeds verder mee achter.

Columns schrijven blijf ik natuurlijk ook nog doen, dus wij spreken elkaar ook dit jaar hopelijk regelmatig! 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Peter blikt terug op een bewogen jaar
Sluiten