Peter: ‘Huispapa is wat mij betreft de beste baan die er is’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: Hoe ik huispapa ben geworden

Eind 2013 ging het bedrijf waar ik werkte failliet. Ondanks de doorstart was er geen plek meer voor mij, maar ik had net een nieuw contract getekend en kreeg dus een half jaar betaald vakantie. Een mooie gelegenheid om zonder enige financiële druk te gaan bedenken wat ik wilde gaan doen qua ‘carrière’ en natuurlijk qua rol als aanstaande vader.

Robert is begin februari 2014 geboren en in augustus zouden we voor een jaar naar Oxford gaan. Mijn betaalde vakantie zou tot en met april duren, dus het was niet reëel dat ik voor de tussenliggende maanden nog even een baan ging vinden. In plaats daarvan heb ik de rol van huispapa aangenomen. Hierdoor kon mijn vrouw, tussen de borstvoedingen door, in alle rust en vrijheid haar studie afmaken, de verschillende toelatingstests afronden en zich voorbereiden op de masterstudie in Oxford.

Zo’n studie is meer dan een fulltime baan. Het was voor mij sowieso al niet heel realistisch om dat ene jaar te gaan werken, maar het zou ook erg lastig worden om de studie en alles eromheen te combineren. In Oxford heb ik mijn rol als huispapa daarom nog meer omarmd.

WAT gaat Peter doen?

Na Oxford zijn we naar Duitsland (mijn vrouw is Duitse) verhuisd. Robert was inmiddels 1,5 en met mijn vrouw fulltime aan het werk was het weer de vraag: WAT gaat Peter doen?
Na wat denkwerk en uiteraard een paar financiële rekensommetjes, hebben we besloten dat ik weer de verantwoordelijkheid voor huis, kind en school op me zou nemen. Om te voorkomen dat ik me heel erg zou gaan vervelen, met Robert inmiddels op de peuterspeelzaal, ben ik wel aan de slag gegaan als freelance Personal Trainer. Dit was een mooie extra vorm van inkomsten en ook perfect flexibel, zodat ik kon werken en toch de ruimte had voor de dagelijkse kind- en huisdingen.

Terug in Nederland

Na 3 jaar Duitsland wonen we sinds dit jaar weer in Nederland. Robert is 4 en heeft er een broertje van 1 bij. Mijn vrouw is nog steeds de broodwinner en ik ben nog steeds huispapa. Ik ben geen Personal Trainer meer, maar nu freelance Media Producer en Consultant met dezelfde insteek: extra inkomen, maar vooral veel flexibiliteit.
Ik ben gegroeid in mijn rol en geniet er nog elke dag van. Het is zeker niet elke dag even spannend, maar het is wel een rol die goed bij mij past. Zeker in combinatie met eigen baas zijn.

Trots en geluk

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om het op deze manier te doen. Met een dure hypotheek, auto-betalingen, alimentatie, een ziek kind of gewoon pech, is de situatie natuurlijk heel anders.
Maar terugkijkend op de afgelopen vier jaar ben ik ontzettend blij met de keuzes die ik en wij gemaakt hebben. Thuis zijn met de jongens en ze elke dag zien opgroeien vult me met ontzettend veel trots en geluk. Stay-home-papa is wat mij betreft de beste baan die er is en ik zou het voor geen goud anders willen.

Reageer op artikel:
Peter: ‘Huispapa is wat mij betreft de beste baan die er is’
Sluiten