Janne Vogel
Janne Vogel Columns 12 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Peter: ‘Rennen, vliegen, brengen haasten en zoveel mogelijk in één dag proppen’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: Jongleren

Als moderne ouder wordt er tegenwoordig nogal wat van je verwacht. Biologisch-organisch knutselen in de ouderraad van zowel de opvang als de basisschool terwijl je een Tibetaanse klankschalen massagecursus volgt, is standaard natuurlijk. En veganistische kleren maken terwijl je de laatste ontwikkelingen op het gebied van nachtelijke neurostimulatie van je kind meepakt op een TedX livestream in de auto onderweg naar het wekelijkse knuffelen met blinde geitjes, is ook iets waar niemand meer van opkijkt.

En dan hebben we het nog niet eens over het gezond houden van de lunch, een goede echtgenoot zijn, zorgen dat je kinderen het iPad-gebruik een beetje binnen de perken houden, het plannen van kinderfeestjes en het plakken van een fietsband. Enneu, ohja, carrière? Slapen? En dat allemaal binnen 24 uur?

Prestatiedruk

Prestatiedruk kennen we natuurlijk allemaal en het lijkt soms alsof het alleen maar erger wordt, zeker als er kinderen in het spel komen. Rennen, vliegen, brengen, haasten, presteren, zoveel mogelijk in één dag proppen, want dan ben je goed bezig. Het is een beetje alsof je een bepaald gewicht wil bereiken, want dán ben je mooi. Toch laat de spiegel vaak wat anders zien.

Ik denk graag van mezelf dat het me niet uitmaakt wat andere mensen van mijzelf of van mijn kinderen vinden. En diep van binnen is dat ook echt zo. Maar ik ben ook de eerste die toegeeft dat ik apetrots ben op m’n beide jongens en soms maar al te graag meedoe aan de ‘oh die van mij kan al…’-wedstrijd.

Kind zijn

Toch doe ik m’n best de jongens vooral kínd te laten zijn. Tennisles kan altijd nog, laten we tot die tijd maar kijken hoe hard en hoog we een bal kunnen slaan met het handvat. Kunstacademie is nog ver weg, eerst vooral veel kliederen met verf, wc-rollen, confetti en een pritstift. Lekker naar buiten, bomen klimmen of zeiknat geregend worden in de speeltuin vind ik nu belangrijker dan na school meteen naar ‘hogere astronomie voor beginners’ te rennen.

Geluk

Ik word er nog wel eens raar op aangekeken als ter sprake komt dat ik (naast een kleine eigen business) vooral huispapa ben en me bezig houd met alles tussen ontbijt en bedtijd. Ongemakkelijke termen als ‘broodwinner’ of ‘carrierebreuk’ komen dan al snel langsvliegen. Gelukkig zijn er ook mensen die het enorm interessant vinden en vooral willen weten of zij zelf (of hun partner) dat ook zo zouden kunnen doen. Die gesprekken zijn vaak erg leuk en het lijkt wel of sommige mensen snakken naar een beetje meer rust in het (gezins)leven. Want die twee grote auto’s staan mooi op de oprit natuurlijk, maar de maandelijkse betalingen zorgen niet voor veel ontspanning. Kleuter-vioolles klinkt goed op de vrijdagborrel, maar worden kinderen daar nou echt blijer van?

Gelukkig kunnen wij het hier thuis zo doen dat ik veel tijd heb om met de jongens te spelen. Want spelen is het aller- allermooiste wat er is. Uit spelen haal ik meer voldoening dan uit ‘maatschappelijke prestaties’ en ik hoop dat ik het nog lang kan en mag blijven doen. Ik daag iedereen uit om met mij mee te spelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Peter: ‘Rennen, vliegen, brengen haasten en zoveel mogelijk in één dag proppen’
Sluiten