Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 6 jun 2018

Peter : ‘Anderhalf uur vader en zoon gesprek vlogen voorbij. Ik droomde weg in zijn wereld’

Columnist Peter (34) is man van Katharina en vader van Robert en Jack. Bij de geboorte van zijn oudste zoon Robert kwam het zo uit dat hij thuis blijft met de baby: de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Hij vertelt graag over de niet-alledaagse rolverdeling bij hem thuis.

Column: Een goed gesprek

Afgelopen dinsdag stond er voor de verandering een keer niets op de planning. Geen playdates, speeltuinen of andere afspraken. Dus toen ik Robert ‘s middags van school haalde, hadden we 2 uur vrije tijd met z’n tweetjes totdat we kleine Jack van de kinderopvang moesten halen.

Ik vroeg Robert waar hij zin in had. Hij zei dat het een lange dag op school was geweest en hij wilde graag naar huis en chillen. Uitstekende keuze vond ik, dus we namen de bakfiets naar huis. Thuis aangekomen was het eerst tijd voor een drankje en een broodje leverworst voor Robert, dus we installeerden ons aan de eettafel. Interessant detail is dat mijn telefoon leeg was en ergens anders aan de oplader hing.

Kletsen

Het gesprek begon met hoe het op school was geweest. Druk, veel kinderen in de klas, een beetje té druk. Maar hij had wel een ander kindje geholpen met het digi-board en was daarom de ‘Helpende Hand’ van de dag geworden. Daarna volgden het kunstgras in de tuin, de herinrichting van de woonkamer, de zomervakantie, vriendjes en nog een hele rits andere onderwerpen. We zouden het dak van de keuken moeten halen voor beter uitzicht op luchtballonnen. Of we konden een zwembad (of ballenbad) in de plaats van de zithoek maken, mét trampoline uiteraard.

Zorgen

Ook dingen waar hij zich zorgen over maakt kwamen voorbij. Dat hij soms een enge droom heeft, of mama het wel leuk vind om te werken, dat Jack zijn duplo toren kapot had gemaakt en of we wel genoeg spare-ribs hadden voor de barbecue van vanavond.

Nog een broodje leverworst, een eiwit shake voor papa en een paar dino-koekjes later, was het ineens bijna tijd om Jack op te gaan halen. Anderhalf uur vader en zoon gesprek waren voorbij gevlogen. Ook ik even wegdromend in de mooie wereld van Robert, waar de klok, Facebook posts en verplichtingen niet bestaan.

Tijd maken

In de drukte van alle dag is het soms best moeilijk om de tijd te nemen voor dit soort dingen. Je kunt ze natuurlijk niet inplannen of afdwingen. Maar terwijl we weer in de bakfiets zaten richting Jack’s peuterspeelzaal, besefte ik me hoe belangrijk zo’n gesprek eigenlijk is. Niet alleen voor de connectie met je kind, maar vooral voor hem om te ontspannen, te vertellen wat er gaande is en te ventileren wat er in zijn hoofd omgaat.

Fantastisch inkijkje

Zo’n middag waar het toevallig zo loopt is een fantastisch kijkje achter het gordijn in de schitterende bonte fantasiewereld van een 4-jarige. Een wereld zonder beperkingen, waar alles kan. Maar ook hier en daar een glimp van een kleine man die aan het opgroeien is en zich steeds meer afvraagt hoe de wereld in elkaar zit.

Wat mij betreft doen we dit volgende week weer. Zelfde plek en zelfde tijd. Ik zorg voor het broodje leverworst en de telefoon gaat zeker weer uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Peter : ‘Anderhalf uur vader en zoon gesprek vlogen voorbij. Ik droomde weg in zijn wereld’
Sluiten