Susan Dalstra
Susan Dalstra Algemeen 2 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze peuter is zó allergisch voor water dat zelfs huilen al een reactie oplevert

In het gezin Angerman is badtijd altijd oorlog, maar niet omdat een boze peuter stennis schopt omdat ‘ie water in z’n ogen krijgt of een hekel heeft een shampoo. Voor de 18 maanden oude Ivy Angerman betekent badtijd dat haar lichaam onder de netelroos en blaren komt te zitten. 

Allergisch

Ivy is allergisch voor water. Hoe warm of koud het water ook is; na vijftien seconden komen de eerste symptomen al bovendrijven. De peuter is zó allergisch dat tranen of zweet al een reactie kunnen veroorzaken.

De aandoening komt maar heel weinig voor. In medische literatuur zijn maar 100 gevallen bekend. Op dit moment hebben wereldwijd minder dan 50 mensen een allergie voor water. Aangezien de symptomen zich meestal ontwikkelen tijdens de pubertijd, is Ivy er met haar 18 maanden ook nog eens heel vroeg bij.

Moord en brand

‘Ze vond het altijd heerlijk om in bad te gaan, maar schreeuwt nu moord en brand als we haar moeten wassen. Voor haar voelt het als een derdegraads brandwond. Ze rent gillend rond dat het zo heet is. Als moeder is het vreselijk om aan te moeten zien’, zegt Brittany Angerman.

Er is geen medicijn voor de aandoening en vaak wordt de verkeerde diagnose gesteld. Voor nu krijgt Ivy vooral antihistamine om de reactie minder heftig te maken. Haar ouders zien echter nu al dat het effect daarvan ook begint uit te werken.

Gereinigd water

Het enige wat haar ouders verder kunnen doen is Ivy alleen wassen in gereinigd water en thuis een centrale airco installeren om oververhitting en zweten te voorkomen. Ivy’s ouders hebben een Gofundme-pagina opgericht om uit hun oude huis te kunnen en een nieuw huis te laten bouwen waarin hun dochter kan wonen. ‘Kan ze ooit naar de kinderopvang? Kan ze ooit naar een openbare school? Kan ze ooit in de oceaan zwemmen? Ik weet het niet’, aldus haar moeder.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mom

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme