Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je peuter af en toe best even de baas mag spelen

Vroeg of laat zal je peuter de bazige fase betreden. Kijk er vooral niet gek van op als hij je ineens beveelt op díe plek te zitten aan tafel, als je zijn regenlaarzen aan moet naar de crèche of als hij je ‘vraagt’ nog een extra rondje te rijden door de supermarkt. Hij is de baas.

Misschien volg je zijn bevelen niet op en leer je hem dat het niet oké is dat hij de baas speelt, maar zo erg is het niet om je peuter af en toe eens de leiding te geven. Hij kan er veel van leren.

1. Het is goed voor zijn zelfvertrouwen

Door zijn bevelen af en toe op te volgen laat je hem glunderen van zelfvertrouwen. Natuurlijk hoef je niet alles te doen wat je kleine je vertelt, maar het is oké om af en toe eens te gaan zitten op de stoel die hij aanwijst. Je peuter begint onafhankelijk te denken over de wereld om hem heen en neemt de leiding op basis van zijn kennis.

Door alleen maar ‘nee’ te zeggen wordt hij nu al afgemat door een wereld waarin niets lijkt te werken zoals hij het wil. Waar nodig stel je uiteraard grenzen, maar af en toe mag hij best even de leiding nemen.

Handig: Deze ‘peuterfluisteraar’ deelt haar 5 beste communicatietips

2. Je leert hem manieren

Het klinkt misschien belachelijk, maar het is waar: je peuter kan een hoop leren van zijn bossy fase. Wanneer zijn bevelen niet worden opgevolgd of zijn instructie niet werkt zoals hij voor ogen had, leert hij consequenties. Uiteraard leer je ‘m ook dat je in dit leven een stuk verder komt als je iets netjes en normaal vraagt, dus ook op dit gebied doet -ie wat praktijkervaring op.

Als hij een bevel naar je schreeuwt, vertel je hem dat dit niet is hoe het werkt. Bemoedig hem om ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te gebruiken en luister pas naar hem als hij het netjes doet. Jij bent zijn voorbeeld, dus grijp je kans!

‘Nee! Zelf doen!’ Hoe overleef je de peuter die alles zelf wil doen?! Nou, zo!

3. Het hoort bij de leeftijd

Peuters hebben nog net niet genoeg sociale ervaring om te weten wat bazig gedrag is, maar weten hoe het voelt om gehoord te worden. Je kleine leert hoe hij kan vragen wat hij wil en ziet het als jij echt naar ‘m luistert. De juiste toon en nette woorden zitten er misschien nog niet in, maar hij blijft een peuter.

Onthoud: het gaat niet om macht. Natuurlijk word je soms gek van alle bevelen en lijkt je peuter af en toe behoorlijk aso, maar het is de leeftijd. Echt waar.

Waarom ‘ja’ zeggen de key kan zijn om je 2-jarige te disciplineren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme