Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 20 jul 2018

Alle redenen waarom je jezelf niet de schuld moet geven als je peuter dwars zit

We zeggen het wel vaker, maar een peuter opvoeden kan een extreme uitdaging zijn. Schoppen, schreeuwen, eten weggooien, driftbuien op openbare plekken horen bij de dagelijkse gang van zaken.

Het is echt niet raar als je soms even niet meer weet wat je moet doen en in tranen uitbarst. Je moet jezelf niet de schuld geven, we zouden het gedrag van onze peuterpubers niet persoonlijk moeten opvatten en dit is waarom:

1. Een peuter hoort moeilijk te doen

Termen als ‘terrible two’s‘ en ‘threenagers‘ zijn niet voor niets uitgevonden! Als kinderen peuters worden, vinden ze het vermogen om zichzelf te laten gelden en daar maken ze dan ook graag gebruik van. Elke dag leren ze nieuwe trucjes en worden ze constant gestimuleerd. Ze ontwikkelen zich in een snel tempo, het is geen wonder dat het soms een beetje te veel voor ze wordt. Onthoud dit – je bent niet alleen in deze strijd. Bijna elke andere peuter zal op een of ander moment optreden (of elke 30 minuten, kan ook). Het gedrag van onze peuterpubers is ‘normaal’, en dat je er soms van weg zou willen lopen en je wilt verstoppen is ook normaal.

LEES OOK: Deze 8 dingen zorgen gegarandeerd voor een driftbui bij je peuter

2. Het gedrag van je peuter is niet aan jou gericht

Driftbuien van kids zijn vaak een schreeuw om aandacht, een teken van frustratie of een visitekaartje voor honger en vermoeidheid. Wanneer ze in een driftbui zitten, weten ze niet wat ze doen omdat ze al zijn overgegaan naar een tijdelijk irrationele kant. Het is jouw taak om ze stevig vast te houden, de kalmte terug te brengen en ze te helpen. Neem het niet persoonlijk, het is geen aanval op jou. En tuurlijk is het moeilijk om dat te onthouden wanneer je constant wordt getest in combinatie met slaapgebrek 3.0, maar onthouden dat het niet persoonlijk is kan een redder in nood zijn als je denkt dat het niet erger kan.

3. Je peuter is geen snotneus

Het is gemakkelijk om te denken dat je kind je ‘haat’ wanneer hij herhaaldelijk kwetsende dingen zegt of doet, maar dat is niet het geval. Op die momenten haat ‘ie vrijwel iedereen en alles, dus maak je geen onnodig zorgen. Je hebt geen duivelskind geschapen – ze doen gewoon duivelse dingen in deze fase. Bovendien is weten wat je wilt en ernaar streven om het te krijgen (zelfs als het belachelijk en onrealistisch is) toch een goede levens skill!

LEES OOK: Tekenen dat de peuterpuberteit is aangebroken

4. Je bent een goede ouder

Wanneer je kind constant flipt, is het gemakkelijk om te denken dat jij de schuldige bent. Ergens denk je dat het op de een of andere manier jou fout is geweest – misschien heb je niet genoeg ouderschapsboeken gelezen, of hem te veel verwend… Fout. Trust me, tenzij je je kids Coca Cola als ontbijt geeft en ze laat opblijven tot 3 uur ‘s nachts, het is niet jouw schuld. Blijf grenzen verleggen, geef niet toe, blijf kalm, vermijd uitdagende situaties waar mogelijk, heb wat zelfspot en wees getroost met de gedachte dat op een dag – in de niet al te verre toekomst (!) – deze fase weer voorbij zal gaan.

Reageer op artikel:
Alle redenen waarom je jezelf niet de schuld moet geven als je peuter dwars zit
Sluiten