Anne Broekman
Anne Broekman Kids 11 mei 2017

Dochtertje leert moeder onverwacht een wijze les over zelfbeeld

Het blijft een dingetje hoor, om na die lange winter nieuwe bikini’s te passen in een kleedhokje. Amerikaanse moeder Brittney Johnson ging met haar dochtertje gezellig een dagje winkelen en leerde onverwachts een belangrijke les.

Brittney beschrijft in haar Facebook-post hoe haar dochtertje zich voorbeeldig gedraagt in het winkelcentrum. Ze zegt ‘alsjeblieft’ en ‘dank je wel’ tegen winkelpersoneel, geeft onbekenden complimentjes en knoopt gesprekjes aan. Later gaat Brittney bikini’s passen. Samen met haar dochtertje verschranst ze zich in een hokje. Terwijl Brittney de ene na de andere bikini past en foto’s maakt, beseft ze plots hoezeer kleine potjes grote oren hebben, en hoezeer zij een voorbeeld is voor haar dochter.

LEES OOK: Waarom deze vrouw hét voorbeeld is voor dochters en jonge moeders

Kwestie van kiezen

Brittney schrijft: ‘Zie je dat lieve meisje in de hoek? Met haar jurk half uit en in een van de bikinitopjes die ik had uitgezocht? Ik wachtte even op wat ze ging zeggen als ze zichzelf in de spiegel zag. ‘Wauw, deze cheetah-print is fantastisch! Ik zie er prachtig uit! Vind je niet dat ik mooi ben?’ Toen besefte ik dat ze alleen maar zegt wat ze hoort. Ik zeg elke dag dat ze mooi is. Ze is beleefd tegen vreemden omdat ze hoort dat ik beleefd tegen anderen. Ze geeft onbekenden complimentjes omdat ze weet hoe fijn het is om die zelf te krijgen. En als we samen in een pashokje staan, met nota bene bikini’s, dan is er een split second waarop ik kan kiezen om te zeggen ‘Wow, ik ben echt dik geworden dit jaar’ OF ‘Wow, deze kleur staat me echt goed!’ En dat zijn de woorden die in mijn dochters geheugen staan gegrift.’

Goed voorbeeld

De moeder vervolgt: ‘Als het aankomt op goede manieren, wees een voorbeeld. Als het gaat om vriendelijkheid, wees een voorbeeld. En als het gaat om je zelfbeeld, wees een voorbeeld. Ik ben geen size zero en dat zal ik nooit zijn. Ik heb flinke dijen en een breed middel. Maar dit lichaam heeft een compleet ander lichaam gemaakt. Ik hoef niet zo mooi als jij te zijn, want ik ben mooi als mezelf.’

Enige wat telt

‘Wanneer mijn dochter ouder wordt en moet omgaan met oordelen en kritiek, zal ik haar er altijd aan helpen herinneren dat de meisjes die er het mooist uitzien in een bikini, badpak of pak ‘m beet een Snuggie, de meisjes zijn die blij zijn met zichzelf. Dát is wat telt. En ik wil dat ze elke dag naar zichzelf kijkt en zegt: ‘O wauw, ik zie er mooi uit!’ Want ELK meisje verdient het om zich zo te voelen.’ Brittneys krachtige boodschap mist z’n doel niet. Haar post is inmiddels al meer dan 204K geliket. Er komen talloze reacties op van andere vrouwen, die haar bedanken voor het delen van haar verhaal én beamen dat beide ladies er prachtig uitzien.

Het advies van deze deskundige: praat niet te veel over afvallen en het gewicht. Onderzoek: zoveel impact heeft jouw gedrag op je dochters zelfbeeld

Reageer op artikel:
Dochtertje leert moeder onverwacht een wijze les over zelfbeeld
Sluiten