Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je doen als je peuter zijn lievelingswoord ‘nee’ is

‘Zullen we je schoenen aan doen?’ Nee. ‘Gaan we naar de speeltuin?’ Nee. ‘Vind je oma lief?’ Nee. Als de nee-fase is aangebroken, kan het voelen alsof je kleine zijn vocabulaire uit slechts één woord bestaat.

Met die 3 letters doodt hij alle hoop op een gesprek en bovendien neigt hij zijn favoriete woord op zo’n manier te zeggen, dat het je nerveus maakt voor de tienerjaren.

Peuter

Maar het is een ding, hij is een peuter. En alle peuters testen hun beginnende onafhankelijkheid op veel manieren. Van een driftbui omdat je wordt vastgezet in de autostoel, tot het gooien van een beker omdat hij de rode wilde hebben. Het is eigenlijk gewoon een zoektocht naar autonomie en zo ga je er mee om:

1. Heroverweeg je eigen taal

Misschien is het vervelend als je een spiegel wordt voorgehouden en er van je wordt gevraagd om te kijken naar hoe je het gedrag van je kind zou kunnen beïnvloeden, maar als het gaat om spraak- en taalontwikkeling, leren peuters echt door herhaling en de interactie die ze hebben met de volwassenen in hun leven.

‘Stop dat’, ‘Ik zei toch nee’, ‘Raak dat niet aan!’, zijn enkele voorbeelden hoe je misschien weleens kan reageren. Het is begrijpelijk. Je kunt proberen om dingen op een positievere manier te zeggen, zodat je peuter het ook minder hoort. In plaats van te zeggen ‘Niet meer schreeuwen’ zou je kunnen zeggen ‘Gebruik alsjeblieft een zachte stem.’

2. Zeg het, in plaats van vragen

Als ‘nee’ een standaardantwoord van je peuter is op ongeveer alles, probeer dan dingen te zeggen in plaats van te vragen. In plaats van vragen: ‘Wil je in bad?’ kun je ook gewoon zeggen ‘Het is tijd voor een bad!’ Op die manier geef je je kleine ‘geen mogelijkheid’ tot iets anders.

3. Geef keuzes

Als je een keuze geeft, heeft je peuter het gevoel dat hij controle heeft op de situatie en zal het ook meewerken om assertief te zijn. Vraag bijvoorbeeld ‘Zal mama je schoenen aan doen of ga je het zelf doen?’ Geef 2 keuzes zodat het niet te overwhelming is. ‘Wil je een appel of een banaan?’

4. Laat hem zijn gang gaan

Je peuter schreeuwt vaak ‘nee’ uit frustratie omdat hij weinig of geen autonomie heeft. Probeer hem wat controle te geven en je zult merken dat hij minder de behoefte heeft om ‘nee’ te zeggen. Als hij bijvoorbeeld zijn eigen outfit uitkiest en jij denkt eigenlijk ‘hmm in je Spiderman pak naar de supermarkt…’ laat hem gewoon zijn gang gaan. Of laat hem in zijn autostoeltje klimmen in plaats van hem er met geweld in krijgen, het duurt dan misschien even maar het gaat wel zonder driftbuien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme