Komt je peuter niet goed in slaap? Zo speel je met bedtijd om het op te lossen
We kennen het allemaal: is het tijd om naar bed te gaan (of nou ja, eigenlijk al een halfuur later), krijgt je peuter een enorme driftbui. ‘Neehee, mama, wil met aap spelen!’ En als hij nog niet moe genoeg is, is het eigenlijk best wel logisch dat je peuter niet goed in slaap komt. Een beetje spelen met de bedtijd lost het op, volgens nieuw onderzoek.
Het fenomeen dat de onderzoekers hebben bekeken, noemen ze ‘bedtime fading’, een soort herstel van de innerlijke klok van je peuter. Hoe je dat doet? Allereerst is het goed om een vaste tijd in te stellen waarop je hem of haar wakker maakt. Moeten jullie om half negen bij het kinderdagverblijf zijn, zet dan bijvoorbeeld elke dag de wekker om half acht. Ook in het weekend, ja.
Spelen met bedtijd
Daarna is het tijd om met de bedtijd te gaan spelen. De onderzoekers raden aan om die een halfuur later te maken. Is het normaal zeven uur ‘s avonds? Maak er dan half acht van, en kijk wat het effect is. Duurt het nog steeds meer dan twintig minuten voor het eindelijk stil is in de slaapkamer, schuif de bedtijd een dag later dan nog een halfuur op; net zo lang tot je kind wel meteen in slaap valt.
LEES OOK: 17 manieren om jouw koppige slaapkop ‘s morgens uit bed te krijgen
Houd die bedtijd een paar dagen aan, en maak ‘m dan langzaam weer wat eerder. Niet met een halfuur per dag, maar bijvoorbeeld tien minuten. Je peuter zal het verschil nauwelijks merken, maar op een gegeven moment zit je toch weer op de tijd die maakt dat jij gewoon nog een avond voor jezelf hebt – die niet verpest wordt door gejengel.
Veelbelovende methode
Volgens de onderzoekers is dit een veelbelovende methode om peuters eerder in slaap te krijgen en het aantal slaap-gerelateerde driftbuiten van je kind te verminderen (de boosheid om het roze in plaats van groene bord is natuurlijk een ander verhaal). En goed nieuws: dat zou maar liefst minstens twee jaar aanhouden. Het is het proberen waard.