Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 24 okt 2018

Deze tactiek maakt het opvoeden van een peuter gemakkelijker

Let’s be honest – peuters kunnen schattig, nieuwsgierig en grappig zijn, maar ze kunnen ook zeker zorgen voor veel uitdaging. Driftbuien, een puinhoop maken en niet luisteren, vaak kan het voelen alsof ze opzettelijk je geduld aan het testen zijn.

Wanneer het steeds weer gebeurt, is het niet moeilijk om in een negatieve mindset te glijden over het wangedrag. ‘Het is een fase’ kun je ook bijna niet meer horen – was er maar een handleiding. Toch zijn er mensen die proberen er met een ander perspectief naar te kijken, zo ook peuterdeskundige Anthony Semann.

Peuterdeskundige

Peuterdeskundige Anthony Semann ziet dingen anders. Hij was de oprichter van een kinderopvang en nu een gerespecteerde onderzoeker over dit onderwerp. Hij vindt ook dat we moeten stoppen met afwijkende labels als ‘terrible two’ en ‘threenager’.

Hij wil dat we peuters zien als energieke ontdekkingsreizigers en onvermoeibare experimenteurs. Anthony deelt graag deze game-changer – op deze manier begrijp je je peuter beter en maakt het de opvoeding een stuk minder stressvol: probeer de wereld te bekijken met hun ogen.

Dit moet je doen als je peuter zijn lievelingswoord ‘nee’ is

Een nieuw perspectief

Het is een eenvoudige verschuiving van je perspectief. Dingen zien vanuit het gezichtspunt van je peuter helpt je zijn gevoelens te begrijpen. Het levert meer geduld en empathie op.

‘We gaan er maar van uit dat kinderen geboren worden en weten hoe ze zich moeten gedragen, maar ze proberen het gedrag van anderen te achterhalen en de wereld om hen heen te ontdekken en te begrijpen. Ze gedragen zich niet altijd op een manier die volgens ons gepast is, maar dat is volkomen normaal.’

‘Ze verplaatsen zich van afhankelijk naar onafhankelijk en dat kan weer heen uitdagend zijn – je peuter die zichzelf wil voeden, je ziet dat de helft van het eten op de grond valt en niet in hun mond. Ze laten dingen vallen omdat ze voor zichzelf leren zorgen, terwijl wij soms denken dat ze ons aan het uitdagen zijn en het expres doen.’

Zo ga je om met je pittige peuter

Delen is een ander onderdeel wat een pijnpunt kan zijn wat betreft peuters. Maar door het door hun ogen te zien, kun je misschien begrijpen waarom ze het moeilijk hebben.

Natuurlijk willen ze hun geliefde speelgoed niet opofferen met een willekeurig kindje in het park, hoe vaak je ook zegt dat delen lief is. Hoe je een kind dan leert delen? Door het te demonstreren.

‘Ga aan de keukentafel zitten met potloden en wat papier en begin te tekenen. Je kleintje zal zich afvragen wat je aan het doen bent. Wanneer jij zegt: ‘ik zou graag met je willen delen, doe je mee?’ geef je een goed voorbeeld hoe delen er uit kan zien en dat het vooral ook leuk is.

Peuters zijn misschien een handjevol, maar dat komt omdat ze dagelijks leren, groeien en bloeien. Geniet van deze – soms brutale – reis voor je kleine in de volgende fase doorgaat.

‘Nee! Zelf doen!’ Hoe overleef je de peuter die alles zelf wil doen?! Nou, zo!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze tactiek maakt het opvoeden van een peuter gemakkelijker
Sluiten