Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 11 juli 2018

Zo zorg je dat je peuter in zijn eigen bed slaapt, volgens experts

Een peuter die de hele nacht doorslaapt? In zijn eigen bedje? Volgens mij is daar niet één manier voor die bij iedereen past.

Sommigen slapen samen of gaan juist de strijd aan met de kleine om hem in zijn eigen bedje te laten slapen. Als je peuter regelmatig (lees: elke nacht) naar jouw kamer komt om met een acrobatische handeling in je bed te komen, vrees niet.

Babyfluisteraar Katie Forsythe van The Baby Sleep Company geeft tips om je peuter uit jouw bed en terug in zijn eigen te krijgen.

1. Slaapregressie

Slaapregressie komt vaak voor en treedt vaak op als iets de gebruikelijke slaaproutine verstoort, zoals een korte periode waarin je peuter juist wordt aangemoedigd om samen te slapen. Neem bijvoorbeeld familievakanties, logeren of wanneer je kleine ziek is. Deze momenten kunnen zorgen dat ‘ie de poging om hem terug te krijgen in de gebruikelijke routine bestrijdt. Volgens Katie is het bij slaapregressie is het belangrijk dat je een streep in het zand kunt trekken en kunt zeggen: ‘oké, toen was je ziek, toen waren we op vakantie of nu zijn onze gasten weg, je eigen kamer is nu weer beschikbaar.’

2. Herintroduceren van eigen slaapkamer

Katie stelt dat het belangrijk is om als ouder duidelijk te maken waar je kleine zijn veilige slaapplek is. Om te zorgen dat je peuter weer in zijn eigen bedje gaat slapen, kun je best samen slapen, maar dan in zíjn kamer. Je wilt niet dat je kleine jullie slaapkamer als eigen kamer ziet.

LEES OOK: Dit is de enige opruimtruc die je als ouder moet kennen

3. Creëer een ideale omgeving

Als ouders willen dat hun kind in een bepaalde kamer slaapt, zegt Katie dat het helpt als ouders zichzelf in de ruimte laten zien en bekijken hoe het voelt. Soms is het belangrijk om gewoon in het bed van je peuter te gaan liggen en rond te kijken. Is het bijvoorbeeld een vrij
drukke kamer of kijk je vol in de open kast? Een rommelige, drukke kamer heeft natuurlijk geen kalmerende werking op iemand die gaat slapen. Daarnaast moet je ook onthouden dat kinderen rond de leeftijd van twee jaar beginnen met het ontwikkelen van angst als emotie. Zo zal een peuter niet blij worden van een pikdonkere kamer met de deur dicht.

4. Nachtlampje

Als je een nachtlampje wilt aanschaffen, vermijd dan blauw en groen licht. Je kunt beter voor een rood of roze nachtlampje gaan omdat daar zo min mogelijk blauw licht in zit. Blauw licht zorgt dat onze lichaamsklok in de war raakt.

5. Comfort is heel belangrijk

Net als voor ons, is het voor kids ook belangrijk dat ze comfortabel kunnen slapen. Zorg dus dat je kleine op een goed matras ligt die veel comfort biedt.

LEES OOK: 4 emotionele stadia die je doorloopt wanneer je je kind inschrijft bij de kinderopvang

6. Maak het makkelijk voor jezelf

Katie stelt dat wanneer peuters zich op hun gemak voelen in hun bed, ouders kunnen beginnen met zichzelf te ontspannen. Het belangrijkste is dat je kleine weet dat mama en papa er voor hem is. Als je kleine wakker wordt en overstuur is, ga je naar zijn kamer. Eigenlijk moet je hem een stap voor zijn.

Reageer op artikel:
Zo zorg je dat je peuter in zijn eigen bed slaapt, volgens experts
Sluiten