Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 11 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze lieve foto van een peuter op het strand leverde een storm aan haatreacties

De Australische Jordyn wist niet wat haar overkwam nadat ze op Instagram een foto deelde van haar 2-jarige dochter op het strand. Eén onschuldig kiekje leverde haar een stormvloed aan haatreacties op. 

Ondergaande zon

Het was het einde van een heerlijke stranddag toen Jordyn haar 2-jarige dochter Winter omkleedde nadat ze met badpak en al in het zompige zand was gevallen. Toen ze het meisje richting het strand zag lopen, zag ze hoe mooi het plaatje was met de ondergaande zon op de achtergrond. Ze maakte een foto en deelde, zocht een mooi filter uit en deelde die op Instagram voordat ze naar bed ging. Op dat moment had ze nooit kunnen voorzien hoe ze de volgende ochtend wakker zou worden.

Haar telefoon was in de nacht overstroomd met woeste kritieken en Instagram had de strandfoto verwijderd. Niet omdat Winter geen kleren droeg op de foto, maar omdat haar huid te zongebruind zou zijn en het ‘overduidelijke gebrek’ aan zonnebescherming. Jordyn wist niet wat ze las.

‘Verschrikkelijke moeder’

‘Hoewel ik ook positieve reacties heb gehad, kreeg ik commentaar en berichten van mensen die zeiden dat ze de foto hadden gerapporteerd omdat mijn dochter nooit zo zongebruind zou mogen zijn. Ze konden niet geloven dat mijn dochter van zichzelf zo snel bruin wordt en dat ze tegen de tijd dat ze 4 is, eruit ziet als 40.  Mensen noemden me een verschrikkelijke moeder en maakten me voor alles uit wat God verboden heeft.’

Jordyn snapt er helemaal niks van. ‘Ik vond het gewoon een prachtige foto van een onschuldig kind op het strand. Ik had nooit verwacht zoveel haat te krijgen. Het was een schok.’

De moeder heeft contact gezocht met Instagram om te informeren waarom precies ze hun richtlijnen heeft overschreden. Maar wat ze nog erger vindt, is het hatelijke commentaar op haar dochter. ‘Ik ben al eerder voor van alles uitgemaakt op Instagram. Ik negeer het en ga verder met m’n leven, maar wanneer het op m’n dochter aan komt… zij is een tweejarige die zichzelf niet kan verdedigen.

Ik wilde deze ervaring graag delen omdat online pesten nog te vaak voor komt. Ik weet dat ik niet de enige ben die dit meemaakt. Aan het eind van de dag ben ik ook maar een mens met gevoel. Als ik dit soort dingen over mijn kind lees, doet dat pijn.’

Zonnebrand

Toch voelt ze de noodzaak zichzelf te verdedigen. ‘Deze foto werd gemaakt nadat ik haar badpak had uitgedaan en haar hoedje afzette. We zijn vaak op het strand en thuis loopt Winter het grootste deel van de tijd bloot rond, maar op het strand probeer ik haar altijd zoveel mogelijk te bedekken. Als ze de hele dag buitenspeelt met de hond, smeer ik haar in met zink en zonnebrand. Ik heb altijd gepaste maatregelen genomen om mijn huid, die van mijn kinderen, mijn verloofde en zelfs die van de hond te beschermen.

Mijn feed is maar een snippertje van ons leven. Ik leg een seconde van de dag vast, de rest zien mensen niet. Het is verdrietig dat mensen die me niet kennen kunnen zeggen dat ik geen zonnebrand gebruik of mijn kinderen verwaarloos vanwege hun huidkleur.’

Aboriginals

Bovendien is er ook een heel legitieme reden waarom Winter een mooi tintje heeft: ze stamt af van de Aboriginals. ‘Toen ze geboren werd, had ze al een donkerdere huid. Vanaf het eerste moment dat ze ter wereld kwam, kreeg ze al complimenten over haar huid. Sommige familieleden, zoals mijn oma, hebben een donkere huid en we zijn heel trots op onze afkomst.’

Het incident zorgt er niet voor dat Jordyn nu niet meer haar gezinsleven op Instagram deelt. Ze zet het medium nu liever in als herinnering dat er echte mensen achter de foto’s zitten.

Beeld: Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mama Mia

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze lieve foto van een peuter op het strand leverde een storm aan haatreacties
Sluiten