4 succesvolle technieken om je peuter in toom te houden
Je peuter heeft vaak behoorlijke ups en downs. De ene minuut zingt hij vrolijk het alfabet, het volgende moment heeft hij zijn broertje in de houdgreep omdat hij zijn favoriete autootje aanraakte. Heftig.
Natuurlijk is hij zijn grenzen aan het aftasten en wordt hij steeds een stukje zelfstandiger, maar deze ontdekkingstocht kan in plaats van destructief, ook constructief zijn. De volgende strategieën kunnen je een handje helpen.
1. Werk met time-outs
Time-outs kunnen af en toe best een negatieve reputatie krijgen, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Als het gaat om het potje, eten of driftbuien, zijn time-outs niet per se aan te raden, maar als je peuter zich misdraagt kan de techniek van pas komen. Voorbeeldje: als je tien keer hebt gezegd dat je peuter de spullen in de winkel níet mag aanraken, en hij het toch doet. Als hij zijn broertje slaat terwijl hij wéét dat het niet mag. Of als hij zijn tanden maar niet poetst, terwijl jij het hem al tien keer hebt gevraagd.
De sleutel tot een perfecte time-out?
– Kies voor een echt saaie plek, dichtbij de plek waar het allemaal plaatsvindt (de trap is vaak een goeie). Is je kind 2? Ga dan voor 2 minuten. Is hij 3? 3 minuten; enzovoorts.
– Zorg dat iedereen op één lijn zit. Kinderen zijn enorm manipulatief, dus het is belangrijk dat je samen met je partner, de oppas en je ouders op één lijn zit. Als de consequenties niet consistent zijn en hij bij oma of papa wél makkelijk wegkomt met zijn streken, kan dit heel verwarrend zijn.
– Bespreek na de time-out wat er precies gebeurde. Vraag hem waarom hij de time-out kreeg en wat hij de volgende keer beter kan doen. Houd het kort, geef je kleine een snelle knuffel en ga weer door met orde van de dag. Onthoud: dit werkt beter dan dat je hem forceert ‘sorry’ te zeggen.
– Geef niet té veel waarschuwingen. Je kleine moet weten dat het menens is. Als je heel angstaanjagend tot tien telt en vervolgens geen actie onderneemt als hij nog steeds niet luistert, dan werkt de techniek al niet meer.
LEES OOK: Zo krijgt je moeilijke eter toch de juiste voedingsstoffen binnen (5 tips)
2. Oefen met positieve bekrachtiging
Het kan nogal frustrerend zijn als alle interactie die je met je peuter hebt negatief lijkt te zijn. Je wil hem het liefst natuurlijk helemaal niet corrigeren! Door gebruik te maken van positieve bekrachtiging kun je een vervelende situatie voorkomen én leer je je kind ondertussen toch iets over zijn gedrag. Kijk en leer:
– Wees specifiek. Als je zegt: ‘Als je je vandaag gedraagt mag je vanavond Frozen kijken’, werkt dat veel minder goed dan dat je zegt: ‘We gaan nu naar de auto. Ik neem je Barbie mee. Als je gelijk in het stoeltje gaat zitten, dan geef ik Barbie aan jou. Klinkt dat als een goed idee?’ In het tweede voorbeeld focus je op het frustrerende gedrag van je kind dat je wilt uitsluiten, en kan er geen verwarring ontstaan over de situatie.
– Beloon hem op de juiste manier. Blijf bij kleine beloningen; stickers of ervaringen (het kijken van een film, zijn favoriete liedje luisteren etc.) zijn ideaal. Eventueel kun je met een stickervel toewerken naar een grotere prijs. Nóg meer motivatie om naar mama en papa te luisteren.
3. Ontwikkel een cirkel van vertrouwen
Wanneer je kind het ‘slechte gedrag’ dat je niet meer wilt zien blijft herhalen, kan het werken om hem even weg te halen uit de situatie. Voorbeeldje: je kind zit tijdens het eten met zijn aardappeltjes te spelen en giet melk over zijn hoofd. Natuurlijk vertel je hem eerst dat hij hiermee moet stoppen, maar als dat niet werkt, kun je zijn stoel een paar meter van de tafel af schuiven en doorgaan met eten alsof er niets aan de hand is. Vraag hem na een halve minuut of hij klaar is om terug te komen en vertel hem dat hij weer wordt weggeduwd als hij het nog een keer doet. Peuters vinden het niet fijn om ‘geen deel uit te maken van de cirkel’, dus deze techniek kan op dit soort momenten uitkomst bieden.
4. Stel vloertijd in
Deze techniek werkt perfect wanneer je peuter negatieve aandacht van je blijft vragen. Op de momenten dat jij druk bent, wil hij aandacht, en als je hem niet genoeg aandacht geeft, zal hij vervelend gaan doen. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Vloertijd werd veertig jaar geleden in het leven geroepen voor kinderen met autisme, maar kan in zijn simpelste vorm een wapen zijn voor iedere ouder. Probeer een paar keer per week een kwartiertje ‘vloertijd’ met je kind in te plannen. Tijdens vloertijd ga je letterlijk op de grond zitten met je kind en laat je hem de leiding nemen. Hij is de baas – hoe gek het ook mag zijn, onderdruk de neiging om hem te helpen of te corrigeren. Op deze manier geef je hem de aandacht die hij wil hebben op een gezondere manier, waardoor je het langer gezellig kunt hebben met je kind.