Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 5 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Peuters lopen het grootste gevaar om te verdrinken, zo blijkt

Uit onderzoek van het Mulier Instituut en Veiligheid NL blijkt dat kinderen tussen 0 en 4 jaar het grootste gevaar lopen om te verdrinken. Zij belandden de afgelopen jaren het vaakst in het ziekenhuis nadat ze bijna waren verdronken rondom huis of in bad.

Voor het onderzoek werden meer dan 1825 dossiers bekeken van mensen die sinds 2010 in het ziekenhuis waren beland nadat ze bijna waren verdronken. Ruim 10 procent van deze mensen overleefde het niet.

Rond het huis

Een van de resultaten uit het onderzoek was dat een kwart van de patiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen als gevolg van verdrinking, tussen de 0 en 4 jaar waren. Kinderen in de leeftijd 1 en 2 jaar lopen het grootste gevaar. De meeste ongevallen vonden plaats rond het huis, doordat kinderen bijvoorbeeld in de sloot of vijver vielen, of in een badje tijdens het spelen in de tuin of in de buurt.

Lees ook: Deze ‘sluipende’ vorm van verdrinking vraagt om extra alertheid van ouders

In de meeste gevallen gaven betrokkenen aan dat ze even wegliepen, waardoor ze hun kind kort uit het oog verloren en het kind in die tijd in het water terechtkwam. Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder (kleine) kinderen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je je kind ten alle tijden kan zien. Verstandig is om bij kleine kinderen (jonger dan drie jaar) zo dicht in de buurt te blijven, dat je ze kunt aanraken.

Er schuilt ook gevaar in zwembaden, óók als je wel in de buurt bent: dat heeft alles te maken met zwembadroosters. Hier lees je er alles over. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Peuters lopen het grootste gevaar om te verdrinken, zo blijkt
Sluiten