Sterre Touw
Sterre Touw Kids 26 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo weet je wanneer je peuter klaar is voor zindelijkheidstraining

Als moeder ervaar je een hele hoop mijlpalen met je peuter. Als de peuterleeftijd is aangebroken, begint ook de zindelijkheidstraining. Nooit meer luiers kopen; dat is fijn voor je kind, maar ook voor de portemonnee. Maar wanneer kun je hier het beste mee beginnen? 

Gelukkig geeft je peuter dat zelf aan. Het enige wat jij hoeft te doen is je kind te begeleiden en stimuleren. Uiteindelijk lukt het hem vanzelf. Je peuter geeft zelf subtiele tekenen aan jou dat hij klaar is om uit de luiers te komen en zelfstandig op de wc te kunnen plassen.

LEES OOK: 11 x zo train je de zindelijkheid van je kind ‘s nachts

Zindelijkheidsstraining

Hoewel je het liefst zo snel mogelijk begint met de zindelijkheidstraining, geeft je peuter vaak zelf al aan wanneer hij er klaar voor is. Aan de volgende dingen kun je dit herkennen:

  • Zijn poep- en plasgedrag verandert: Je kindje krijgt meer controle over zijn blaas en darmen en je zult merken dat je minder écht vieze luiers hoeft te verschonen. Je peuter doet niet meer zo graag in het openbaar zijn behoefte, maar zoekt liever een stil plekje op.
  • Zijn reactie op een natte luier verandert: Je kindje vindt het vaak ook minder prettig om met een natte en vieze luier rond te lopen, dus zal vragen om verschoond te worden.
  • Je kind toont zijn onafhankelijkheid: Wanneer je kind steeds vaker begint te roepen ‘Ik kan het zelf’ of begint tegen te stribbelen als jij hem ergens mee wilt helpen, betekent dit dat je kind zelfstandiger wordt. Dan is het dus ook tijd om zindelijk te worden

LEES OOK: Jongetje (10) maakt briljante zindelijkheidstrofee voor zijn broertje

Je peuter op het potje

Wanneer kinderen in deze fase terecht komen, is het een goed moment om een potje aan te schaffen. Zo leren ze langzaam de weg naar het toilet. Begin zeker niet te vroeg met de zindelijkheidstraining en let dus extra goed op de signalen die je kindje je geeft. Als hij er dan eindelijk klaar voor is, kun je het beste het potje op een vaste plaats te zetten, bijvoorbeeld vlak bij de wc. Dan kan de zindelijkheidstraining van start gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo weet je wanneer je peuter klaar is voor zindelijkheidstraining
Sluiten