Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 26 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Tientallen vieze poepluiers per dag? Misschien heeft je kind last van peuterdiarree

Het kan zomaar ontstaan bij je kind, zonder dat je weet waar het door komt: diarree. Soms is het een bacterie of virus die de vieze poepluiers veroorzaakt. Je kind is dan vaak ook hangerig en heeft soms koorts. Bij peuterdiarree kunnen de zachte poepluiers, soms wel tien per dag, lang aanhouden. Het verschil is alleen dat je kind niet ziek is en er eigenlijk zelf geen last van heeft.

Peuterdiarree komt dan ook best vaak voor bij kinderen van ongeveer een tot vier jaar. Het heeft te maken met het wel of niet geven van bepaalde voedingsmiddelen. We zetten de ins en outs over deze vorm van diarree voor je op een rij.

Peuterdiarree: wat is het?

Produceert je dreumes of peuter opeens vele zachte poepluiers per dag, maar is hij niet ziek? Dan kan het peuterdiarree zijn. Je kind heeft in dat geval geen last van de diarree. Soms kan het weken aanhouden. Rode billetjes kunnen dan wel pijnlijk zijn, daar kan je een verzorgende billenzalf op aanbrengen. Peuterdiarree is iets anders dan acute diarree wat vaak veroorzaakt wordt door een virus, bacterie of ontsteking. Daar kan je kind flink ziek van zijn met onder andere koorts en weinig eetlust.

Heeft je kind last van peuterdiarree, dan zal je meerdere keren per dag een vieze luier moeten verschonen. Je herkent deze vorm van diarree ook aan de ontlasting: brijige, papperige, soms waterdunne poep die erg stinkt. Vaak vind je onverteerde voedselresten in de luier terug. Je kind eet en drinkt verder goed en is vrolijk. De oorzaak van peuterdiarree is meestal voeding en bepaalde dranken.

Zo kom(t) je (kind) ervan af

Vaak krijgen kinderen deze vorm van diarree wanneer ze lang te weinig vet binnenkrijgen, net als te weinig vezels en juist te veel vruchtensuikers uit sap. Denk aan appelsap of andere sapjes die veel fructose bevatten. Voldoende vetten binnenkrijgen helpt je kind al voor een groot deel van de diarree af. Denk aan volle melkproducten en margarine op vezelrijk (bruin) brood. Geef je kind vooral water te drinken en af en toe thee of melk. Een kind tot vier jaar heeft genoeg aan maximaal een liter vocht per dag. Bij te veel vochtinname kan er te veel water bij de ontlasting komen, wat ook weer zorgt voor peuterdiarree.

Sappen die je beter niet kan geven zijn vruchtensappen zoals appel- en perensap, diksap en limonadesiroop. Die sapjes bevatten te veel fructose en dat kunnen de darmen van je peuter nog niet verwerken. Gewoon een appeltje of een peer eten kan wel. Verder is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Die zitten in bruin brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst, maar ook in rozijntjes, fruit en groente. Dagelijks een bakje volle yoghurt is ook prettig voor de darmen van je dreumes.

Normale stoelgang bij jonge kinderen

Elk kind is ander, dus elk kind poept anders. Zo kan het ene kind een paar keer op een dag een poepluier produceren, terwijl de ander maar een keer in de drie dagen poept. Dit hangt ook af van eet- en drinkpatroon en de hoeveelheid beweging die een kind krijgt. Baby’s van rond de vier maanden oud gaan een poeppatroon ontwikkelen dat vanaf een jaar of drie ‘vast’ staat. Dat patroon blijft vervolgens het hele leven van je kind zo goed als constant. Over het algemeen hebben kinderen een poeppatroon van tussen de drie keer per dag tot drie keer per week. Maar nogmaals: elk kind is anders, dus iets vaker of iets minder vaak is ook ‘normaal’.

Krijgt je kind buikpijn of andere klachten zoals pijn tijdens het poepen, gaat het poep ophouden of is de ontlasting heel dun of juist dik, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Houd je kind goed in de gaten en neem contact op met de huisarts als je het niet vertrouwd.

5x zo krijgt je moeilijke eter toch de juiste voedingsstoffen binnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme