7 tips om het gebit van jouw peuter gezond te houden en goed te verzorgen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Fkazuend-ejlRp5ktpfY-unsplash.jpg)
Goede tanden zijn de basis van je gezondheid. Met een gezond gebit voel je je goed. Dit geldt ook voor kleintjes. Maar helaas is tandenpoetsen voor veel ouders een dagelijkse strijd. Gelukkig kun je veel extra’s doen om het gebit van je peuter goed te verzorgen.
Verzorging van het peutergebit
De eerste tanden die doorkomen zijn perfect, zonder gaatjes en gebreken. Maar het schoonhouden van het melkgebit is een lastige opgave. En het wordt nog lastiger als je een kindje hebt dat elke dag strijdt tegen het tandenpoetsen. Met deze tips kom je gelukkig al een heel eind om nèt dat beetje extra te kunnen geven.
De oorzaak van gaatjes: een bacterie
Het is belangrijk om te weten dat gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën. Een baby wordt geboren zonder deze bacteriën, maar krijgt ze vaak al snel overgedragen via bijvoorbeeld de verzorgers. De besmetting van de bacterie vindt namelijk plaats via het uitwisselen van speeksel, door bijvoorbeeld kusjes. Maar de bacteriën kunnen ook overgedragen worden door het met de mond schoonmaken van de speen, door samen uit een glas te drinken, samen van een lepel te eten of door iets voor te proeven. Je kunt er dus vanuit gaan dat je kind deze bacteriën bij zich draagt.
Verzorg je eigen gebit goed
Omdat cariës eigenlijk een bacteriële besmetting is, is het daarom belangrijk om je eigen tanden schoon te houden. Veel mensen denken dat tandbederf genetisch bepaald is, maar het is dus vooral te wijten aan de bacteriën van het hele gezin. Zorg zelf voor een goede mondhygiëne om de bacterie-overdracht tegen te gaan. Gebruik daarnaast een eigen tandenborstel, reinig de tandenborstels van het huishouden goed en vervang ze elke paar maanden.
Let op je voeding
Goede en gezonde voeding is belangrijk voor een gezond gebit. Probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden, zelfs goede of natuurlijke suikers. Het blijven namelijk suikers. Ook koolhydraatrijke voeding zoals crackers en chips zijn niet al te goed voor het gebit. Bied je kind maximaal 7 eetmomenten aan, zodat het glazuur de kans heeft om te herstellen na een eetmoment.
Probeer eens een verklikker
Het klinkt heel logisch, maar goed poetsen is dé key voor een goed gebit. Als je je tanden goed hebt schoongepoetst, duurt het namelijk 24 uur voordat de bacteriën die gaatjes veroorzaken, terugkomen. Eigenlijk zou één keer per dag poetsen dus voldoende zijn. Maar omdat het moeilijk is om goed te poetsen, wordt er aangeraden twee keer per dag te poetsen.
Denk je dat je de tanden van jouw kind goed poetst? Controleer het en probeer eens een verklikker. Verklikkers zijn tabletjes die het tandplak verkleuren. Hiermee ‘verklikken’ ze dus als je niet goed genoeg hebt gepoetst. Het is confronterend, maar vooral heel leerzaam. Gebruik daarnaast een goede tandenborstel en tandpasta.
Vermijd nachtvoedingen
Krijgt jouw baby nachtvoedingen? In principe zijn nachtvoedingen niet de oorzaak van gaatjes, maar helemaal onschuldig zijn de nachtvoedingen ook niet. ‘s Nachts kan het tandglazuur namelijk minder goed herstellen van de zuuraanvallen, omdat er minder speeksel wordt aangemaakt. Kan jouw kind nog niet zonder de nachtvoeding, of is het ècht een issue om de nachtvoedingen te stoppen? Verzeker jezelf er dan van dat je goed poest, en dat je kind een goede drinktechniek heeft.
Een goede drinktechniek bij borstvoeding
Elk kind heeft z’n eigen manier van drinken. In principe komt de tepel bij het drinken helemaal achterin het mondje. Hierdoor komt de melk niet bij de tanden. Dat is natuurlijk beter voor de tandjes. Maar niet elk kind heeft deze perfecte drinktechniek. Kinderen met een niet-optimale drinktechniek, hebben een grotere kans dat de melk wel bij de tanden komt. Ook kinderen met een kort tongriempje of strak lipbandje lopen meer risico. Denk je dat je kindje geen optimale drinktechniek heeft? Praat hierover met een lactatiedeskundige, en laat meteen kijken of je kind een kort tongriempje of strak lipbandje heeft.
Gebruik Xylitol
Xylitol is een suikeralcohol dat wordt gewonnen uit berken of mais. Het verhoogt de speekselaanmaak, waardoor de mond beter is beschermd. Speeksel zorgt namelijk voor het herstel van de pH-waarde, waardoor het tandglazuur weer sterk wordt. Xylitol is het meest bekend in kauwgomvorm. Maar voor kinderen kun je xylitol ook in andere vormen vinden. Zo is het te koop als snoep, lolly’s, tandpasta of zelfs als pure kristallen. Een goed gebruik van xylitol kan kleine gaatjes op lange termijn zelfs herstellen. Voor een optimaal gebruik van xylitol, wordt 8 gram per dag aangeraden, verdeeld over minimaal 5 momenten, en altijd na het eten.
Lees ook: Heeft jouw kind gaatjes ondanks dat je zijn of haar tanden goed poetst? Dit kun je eraan doen