Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 3 jan 2020

*BOEM* daar valt je peuter weer! Waarom moet hij dan ook altijd overal op klimmen?

Er bestaat tegenwoordig niet voor niks van die hippe gymklasjes voor peuters waarbij ze een uurtje los kunnen gaan op turntoestellen. Kleintjes zijn er dol op en het past dan ook volledig in het plaatje peutergedrag om over op de klimmen en alles aan te raken (yup, ook die mooie vaas die je eigenlijk beter kunt opbergen).

Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Alles aanraken en óveral opklimmen? Soms word je er moe van hoor, je let drie seconden niet op en er ligt óf weer iets aan diggelen óf een klimpartij eindigt met een valpartij. Toch is dit peutergedrag een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.

Normaal peutergedrag

Peuters zijn nog volop bezig de wereld te ontdekken. Voor hen is alles groot en heel veel nog nieuw. Langzaamaan leren ze wat wel en niet mag en aan ‘ja’ en ‘nee’ kunnen ze inmiddels duidelijk betekenis geven. Ook hebben ze de behoefte om overal op te klimmen (van stoelen tot het aanrecht) en alles aan te raken (al helemaal als je ‘nee’ zegt). Waar komt dat peutergedrag vandaan?

Dat aanraken en klimmen heeft allemaal te maken met het zogenoemde ‘proprioception‘. Dat betekent dat peuters leren hoe hun lichaam werkt door het gewoon te gebruiken. Ze begrijpen hierdoor steeds beter hoe hun lichaam werkt en wat er gebeurt als je bepaalde bewegingen maakt. Bijvoorbeeld dat je je benen (en specifiek je kuitspieren) gebruikt als je klimt en dat je vinger het voelt als je iets aanraakt. Maar ook dat je hard kan vallen. Dit zorgt ervoor dat we leren alert te worden.

Geef jouw peuter de ruimte

Eigenlijk begint het hele bovengenoemde proces al in de buik van de moeder als de baby trapt, maar naarmate ze ouder worden en groeien kunnen ze daadwerkelijk steeds meer. Daar ontstaat dus ook de behoefte om overal op de klimmen en alles om zich heen aan te raken en te voelen. Hoewel je natuurlijk altijd een oogje in het zicht houdt, is het belangrijk ze de ruimte te geven en niet altijd te corrigeren. Ga daarom ook regelmatig lekker naar het bos waar ze helemaal los kunnen gaan. Je kunt natuurlijk ook eens zo’n lesje peuter gymmen proberen. Hier bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
*BOEM* daar valt je peuter weer! Waarom moet hij dan ook altijd overal op klimmen?
Sluiten