Redactie
Redactie Kids 29 aug 2017

22 x tips om de peuterjaren te overleven

Naast alle rozengeur- en maneschijnverhalen over hoe geweldig het is om kinderen te hebben, is het gelukkig allang niet meer taboe om (hardop) te zeggen dat het bij vlagen ook behoorlijk pittig en lastig kan zijn, zo’n kind. Of meerdere. En al helemaal als het de peuterjaren betreft.

Voor de momenten waarop je denkt: ‘In hemelsnaam, waarom?’ En ‘hoe dan?’, ziehier een twintigtal opbeurende, praktische en hier en daar enkele niet-al-te-serieus-te-nemen tips om de peutertijd van je kroost succesvol te overleven (liefst lachend).

1. Chantage is niet zo erg als het lijkt

Om maar meteen de toon te zetten, inderdaad. Geloof me, we zeggen van te voren allemaal dat we het nooit zullen doen, en dat moeten we allemaal vooral blijven doen. Maar uiteindelijk is het gewoon de meest effectieve (lees: de enige) manier om kinderen aangekleed/aan tafel/etend/uitgekleed te krijgen als ze daarna iets ‘mogen’. Je hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om te snappen hoe dat werkt, alleen maar een tijdje met een peuter geleefd te hebben.

2. Probeer ‘voedsel’ zo lang mogelijk uit die stelregel te houden

Met als enige kanttekening dat het wel echt af te raden is om eten (of drinken) als chantagemiddel in te zetten. De koppeling tussen eten en beloning is er eentje om te mijden. Liever kies je voor een inzet als ‘als je je nu aankleedt, mag je kiezen of je met de step of de fiets naar school gaat’ of ‘als je nu aan tafel komt zitten, mag je straks vijf minuten langer buiten spelen’.

3. Kijk vooral naar ze als ze liggen te slapen

Zeker na een dag waarin ze stierlijk vervelend geweest zijn, werkt het zeer helend om naar ze te kijken als ze slapen.

4. Neem af en toe een glas wijn

Liefst niet voordat de klok 12 uur geslagen heeft (‘s middags, voor de goede orde). Maar ach, als het je helpt de scherpe randjes eraf te halen – go for it.

5. Of chocolade

In je eentje, op de wc. Helpt altijd.

6. Plan tussendoor af en toe me-time in

Moeders hebben het tot een kunst verheven om niet voldoende tijd voor zichzelf te nemen. Want: kinderen moeten… boodschappen…. papa heeft… ik moet… Precies, er is altijd wel iets. Maar soms dus niet. Tijd zonder kinderen maakt de tijd mét kinderen daarna weer stukken leuker.

7. Ga (zeker tijdens de peuterjaren) op tijd naar bed

Ook daarin zijn moeders niet altijd even kundig, maar voldoende slaap is een must om de peuter (en baby-, en kleuter-) jaren van je koddige kindertjes te overleven. Je hoeft heus niet elke avond om 21.30u het licht uit te doen (iets met het leuk vinden zelf ook nog een avond te hebben), maar drie keer per week rond 22.00u je bed opzoeken is een mooi streven. Want helaas: van alle dingen die peuters wél doen waar je niet om vraagt, daar hoort uitslapen niet bij.

8. Vraag hulp

Ook al zoiets waar moeders niet hun handelsmerk van gemaakt hebben, ook al kan niemand bedenken waarom dat zo is. Het motto: doe het wel. Liefst niet aan volslagen onbekenden, maar naast de voor de hand liggende opa’s, oma’s en tantes, zijn er vaak ook moeders van opvang die ingeval van nood het echt niet erg niet vinden om jouw kindeke ook een uurtje mee naar huis te nemen, zodat jij die meeting niet af te zeggen/niet over de vluchtstrook de file hoeft te omzeilen.

9. Egaal behang is ook niet alles

Met andere woorden: als je de behoefte voelt ze af en toe even achter het behang te plakken, laat je dan vooral niet weerhouden.

10. Als je er maar niet compleet van uit je stekker gaat

Naast zeggen dat je je kinderen nooit zal ‘omkopen’, zeggen ook veel pré-peutermoeders dat ze ‘nooit tegen hun kinderen zullen schreeuwen’. Dat eerste zei ik wel, dat tweede niet (iets met zelfkennis). Inmiddels denk ik de modus gevonden te hebben tussen het niet erg te vinden dat ik af en toe m’n stem verhef om de peuter te laten weten dat de grens inmiddels bereikt danwel overschreden is, maar daarbij altijd binnen de lijntjes wil blijven. Met andere woorden: niet schreeuwen, en geen fysiek geweld. Als ik het idee heb dat die kans wel bestaat (wederom iets met zelfkennis), schakel ik à la minuut de vriend in om het over te nemen en is het tijd voor #4, #5 en/of #6.

11. Vergelijk je peuter vooral niet met andere peuters

Volslagen zinloze exercitie.

12. Vergelijk jezelf vooral niet met andere moeders

Zie #11.

13. Wees consequent

Wellicht een van de meest serieuze tips uit het lijstje: de peuterjaren zijn namelijk bij uitstek de jaren waarin een groot deel van de basis van de opvoeding van je kind gelegd wordt. Hoe je dat doet moet je uiteraard helemaal zelf weten, maar dat consequentie in de gekozen aanpak/methode goud is, is een feit.

14. Probeer vooral geen logica of patronen in peutergedrag te herkennen

Dat is er namelijk niet. Misschien is dat wel de meest accurate definitie van peuterjaren: de fase waarin je kinderen het meest onvoorspelbaar, ongeleid én ongenuanceerd zijn. Hoera.

15. Zeg niet te vaak ‘nee’

Dat doen zij namelijk al de godgansetijd.

16. Probeer je huis vooral niet (te vaak) op te ruimen

Ooit gehoord van de uitdrukking ‘dat je ergens een brandje staat te blussen terwijl je achterom kijkt en ziet dat er een paar kinderen met vuur aan het spelen zijn?’ Eén à twee keer per week stofzuigen is een mooi uitgangspunt. Doe jezelf een lol en schrap even de woorden ‘spic en span’ uit je vocabulaire.

17. Als je van je witte muren/bank/rok/beddengoed/huis houdt: verban viltstiften

Potloden zijn een stuk makkelijker uitwasbaar. En verven doen ze op de opvang vast wel een keer.

18. Een peuter kan prima zonder (veel) eten

Wie nu denkt dat hier staat dat het niet nodig is je peuter(s) te eten geven: fout, dat staat er niet. Maar wie te maken heeft met een peuter die zelf denkt dat het niet nodig is voedsel tot zich te nemen: denk niet dat je kind uithongert, dat gebeurt namelijk niet. Hoewel het per kind kan verschillen, zijn er nou eenmaal peuters die (nog) niet veel interesse hebben in eten, niet heel veel trek hebben en gewoonweg prima kunnen leven op kleine hoeveelheden. Weemoed niet, het komt goed (zeggen ze).

19. Als ze een keer klei eten, overleven ze het

Raar maar waar: er zijn kinderen die dat lekker vinden.

20. Als ze een keer kattenvoer eten, overleven ze het ook

Gewoon, dat je het even weet.

21. Pick your battles

Sommige dingen zijn de moeite waard om nee tegen te zeggen en daar zeer consequent in te willen blijven; sommige zijn dat minder of niet. Dat is de kunst van een peutermoeder: om in de eerste nanoseconden van een mogelijk discussiepunt effectief te kunnen besluiten of het de moeite waard is of niet. Geen paniek, in het begin van de peuterjaren kies je waarschijnlijk een paar keer jammerlijk verkeerd, maar de gemiddelde moeder maakt zich de kunst binnen enkele weken compleet eigen.

22. Probeer zoveel mogelijk te genieten

Want voordat je het goed en wel doorhebt, gaan ze naar de lagere school, kleden ze zichzelf aan, hebben ze je niet meer nodig en denk je met pijn in het hart terug aan de tijd waarin je het nodig had om dit soort motiverende lijstjes te lezen.

Lees ook: Waarom ik 2,5 de allerleukste leeftijd vind!

Reageer op artikel:
22 x tips om de peuterjaren te overleven
Sluiten