Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids oktober 12, 2018

Haalt je peuter het bloed onder je nagels vandaan? Dit is er écht aan de hand

Het is echt zo, peuters weten soms even niet wat ze met zichzelf (en ons) aan moeten, ze houden er niet van om stil te zitten en zullen het moeilijk hebben om op bepaalde momenten te zwijgen – maar ze doen het niet expres.

Er zullen dagen zijn dat je kleintje je behoorlijk zit te testen, maar het is niks persoonlijks. Het is niet zo dat er een leger van peuters is die bespreken wanneer ze deze week de volwassenen eens even kwaad gaan maken. Dit is wat er éeht aan de hand is:

Daarom willen peuters elke keer hetzelfde verhaal weer lezen

Net als iedere keer Frozen willen kijken of elke keer hetzelfde liedje willen horen, kan het lezen van hetzelfde verhaal je best wat hoofdpijn bezorgen – maar waag het niet om de film subtiel af te doen of wat pagina’s over te slaan. Je kleine heeft het snel genoeg door.

Het lijkt een soort straf. Kinderen weten het wanneer we niet echt luisteren, net zoals ze weten wanneer we pagina’s overslaan terwijl je voor zou lezen uit hun favoriete prentenboek. Ze straffen je en willen dat je het nog een keer voorleest. Dacht jij er even mee weg te kunnen komen. Herhaling, of beter gezegd, het 1000 keer lezen van dat ene boek is slechts een van de manieren waarop je kind leert. Het helpt hem ook om zich op elk detail te concentreren van het verhaal.

Nee zeggen is eigenlijk een goed ding (echt)

En ook irritant, tuurlijk, maar net zoals iedereen moeten peuters leren hoe ze het woordje ‘nee’ moeten gebruiken. Omdat je peuter nee zegt, wil dat nog niet zeggen dat je het met hem eens het zijn natuurlijk. Erken dat hij zijn autonomie heeft ontdekt – nee zeggen heeft je kleine namelijk ook gewoon recht op, maar blijf sterk. ‘Omdat ik het zeg’ is verleidelijk, maar een betere optie is als je hem laat weten dat je hem hebt gehoord en hem vervolgens een keuze te bieden. Je kunt bijvoorbeeld vragen of hij pindakaas of een smoothie (waar je groente in verstopt) voor de lunch wil, in plaats van hem te vertellen dat het nu echt tijd is om naar binnen te gaan. Uitleg geven waarom iets is kan er ook voor zorgen dat je peuter in ziet waarom jouw schijnbaar belachelijk verzoek best belangrijk is.

De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je peuter je geduld aan het testen is – wat waarschijnlijk ook zo is – moet je je realiseren dat het een volkomen normaal onderdeel is van zijn ontwikkeling en, misschien heb je het al vaker gehoord: het is een fase.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Haalt je peuter het bloed onder je nagels vandaan? Dit is er écht aan de hand
Sluiten