Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 9 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat we van onze peuters kunnen leren

Peuters kopiëren hun omgeving continu. Ze trekken onze kleding aan en ze praten ons na. En dat is niet zonder reden. Want op deze manier leren ze hoe ze met de wereld om moeten gaan.

Wij zijn hun voorbeeld, maar als we goed kijken zijn er eigenlijk veel dingen die wij van onze kleintjes kunnen oppikken. Mooi eigenschappen die wij als volwassenen door de jaren heen zijn verleerd. Jammer, want het leven is zoveel leuker met deze kleine gewoontes.

Lachen naar jezelf in de spiegel

Hoe schattig is een peuter als hij of zij zichzelf in de spiegel bekijkt? Waar wij normaal gesproken kritisch naar onszelf kijken, geniet een peuter van z’n eigen aangezicht. Wij zien zelf eerst onze wallen, een onzuivere huid, of een gekke pluk haar. Een peuter, daarentegen, flirt met zichzelf. De mooiste lachjes komen er op zijn of haar gezicht als je jouw peuter voor een spiegel neerzet. Ze beginnen meestal meteen te babbelen en geven hun spiegelbeeld soms zelfs kusjes! Hoe heerlijk is dat! Dat kunnen we echt van peuters leren. In plaats van negatief te doen over onszelf, kunnen we beter wat extra liefde aan onszelf geven. Want we zijn het waard!

Genieten van het moment

Hoewel peuters meestal erg drukke mini’s zijn, kunnen velen ook heerlijk relaxen. Negen van de tien keer zijn ze flink in de weer, maar als het er op aankomt, liggen ze net zo makkelijk op de bank te tutten aan de borst, te luieren met een speen, of bladeren ze rustig door een boekje. Een peuter denkt niet aan de rotzooi die nog op de grond ligt, of aan het knutselwerkje dat nog niet af is. Nee, een peuter geniet lekker van het moment, en pakt wat rust als hij of zij daar zin in heeft. Heel verstandig! Want waarom zou je je zorgen maken over later als je ook gewoon van het moment kunt genieten?

Lak hebben aan de regels

Wie zegt dat handschoenen dezelfde kleur moeten hebben? Wie zegt dat een jurk voor meisjes is? En waarom zouden alleen jongens kort haar mogen hebben? Een kind heeft lak aan de gevestigde norm, aan de bestaande regels en aan alles wat soms zó ver-moei-end is. Waarom zouden we ons druk maken om wat anderen van ons vinden, of hoe het hoort? Wie maakt die regels eigenlijk? En daarnaast, regels zijn er toch om verbroken te worden? Gewoon lak hebben aan de regels maakt het leven een stuk aangenamer, gezelliger en spontaner!

Zelfverzekerd zijn

Hoeveel kledingstukken hangen er ongedragen in jouw kast? Denk maar eens aan die broek die je billen niet mooi doet uitkomen, of die top waarbij je blubberbuik te zien is. Een peuter geeft echt niets om wat een ander van zijn of haar kledingstijl vindt. Rood met paars en goud en groen? Twee rokjes over elkaar? Laarsjes in de zomer of een zomerbroek in de winter? Wat maakt het uit! Peuters combineren hun kleren precies zoals zij zelf willen. Waarin zij zich gelukkig, fijn, zacht, warm of mooi in voelen. En hoe heerlijk is het om daar gewoon van te genieten zonder je druk te maken over anderen of over hoe ze naar je zullen kijken? Gewoon doen!

Geen vooroordelen hebben

Die zwerver op straat is nèt zo lief of eng als de rest van de wereld. En van Beyoncé, Rutte of koning Willem-Alexander zal een peuter ook niet warm of koud worden. Een peuter behandelt iedereen gelijk, en dat is eigenlijk zoals het hoort. Waar menig volwassene voor elk persoon andere omgangsnormen heeft, scheert een peuter iedereen over dezelfde kam. En waarom eigenlijk ook niet?

Peuters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is wat we van onze peuters kunnen leren
Sluiten