Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 8 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 19 regels die alle peuters volgen (en ons langzaam gek maken)

Bij het ouderschap komt ook het opstellen van regels kijken. Helemaal voor peuters is het belangrijk om goed de grenzen aan te geven. Al gaat dat soms niet zo makkelijk, en dát komt omdat peuters er eigen regels op na houden.

Als peuters hun eigen etiquetteboek zouden schrijven, zouden deze regels er sowieso in staan!

1.

Een ouder die slaapt moet wakker gemaakt om welke tijd dan ook ‘s nachts voor welke reden dan ook.

2.

Als je naar de wc wilt gaan, verkondig het dan hard aan en vertel iedereen wat je van plan bent te doen als je er eenmaal bent. Het is vooral belangrijk dat je op een rustige plek bent, zoals de bibliotheek of de bank.

3.

Vroegere ochtenden zijn er voor harde geluiden, piepende en bonzende dingen. Het is ook een goed moment om met dat ene geluidsding te gaan spelen: die ene met liedjes over vormpjes en nummers in een echt vervelende stem. Druk vooral steeds op dezelfde knop.

LEES OOK: Deze ‘peuterfluisteraar’ deelt haar 5 beste communicatietips

4.

Nieuw voedsel moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Je moeder wil je waarschijnlijk vergiftigen, dus als ze iets groens aanbiedt waarin ze beweerd het ‘goed voor je is’, laat het je lippen onder geen enkele voorwaarde passeren.

5.

Als een nieuw iemand in huis is, show diegene altijd alle spullen uit je kamer. Als ze niet mee willen komen naar je kamer, breng dan alle spullen – inclusief dat ene wat je in de tuin vond vanochtend – en leg alles in de schoot van het bezoek, terwijl diegene ondertussen met mama probeert te praten.

6.

Bel random mensen met de telefoon van mama of papa en zeg niks. Adem gewoon hard in het microfoontje voor ongeveer 5 minuten, laat dan nonchy de telefoon vallen en loop weg.

7.

Dit geld ook voor het bellen met vrienden van mama en familie: zeg niks, adem hard, laat de telefoon vallen en loop weg. Voor de duidelijkheid: hang niet op, maar laat de telefoon vallen terwijl het gesprek nog loopt.

8.

Aan de eettafel blijven zitten is optioneel. Je kunt (en moet) met je eten door het huis ronddwalen; deel desnoods nog wat met de hond of laat wat eten in de kamer achter, op de grond.

9.

Als je iets eet en je vindt het niet lekker, spuug het uit in de hand van de dichtstbijzijnde volwassene.

LEES OOK: Een peuter in huis is het leukste wat er is

10.

Als je moet overwegen, doe het dan ergens op je moeder.

11.

Een broek is optioneel. Regen, hagel of zonneschijn.

12.

Schoenen zijn ook optioneel, vooral wanneer je in de auto moet zitten klaar voor een lange autorit en je moeder geen tweede paar bij zich heeft. Als je moeder het voor elkaar gekregen om je schoen weer aan je voet te krijgen, wacht tot ze niet kijkt en doe hem weer uit.

13.

Zodra je de power en de betekenis van het woord ‘nee’ hebt begrepen, moet je het heel vaak zeggen. Héél vaak.

14.

Alle afstandsbedieningen moeten altijd ergens liggen waar volwassenen het niet kunnen vinden. Voor de moderne peuter kan dit moeilijk worden, er zijn soms wel 2 of 3 afstandsbediening die verstopt moeten worden. Het is even een werkje, maar iemand moet het doen.

15.

Als mama aan het bellen is, eis haar aandacht op en krijg de focus weer terug op jou. Als je haar aandacht niét krijgt, maak dan veel geluid. Als het dan nog niet lukt, kun je altijd nog vallen.

LEES OOK: 14 x dingen die (nogal) lastig zijn als je een peuter in huis hebt

16.

Niesjes en gehoest is bedoeld voor iedereen, maak ze dan ook zo nat mogelijk.

17.

Wees altijd eerlijk, ook als het gaan om onbekende mensen hun onderkin of kapsel. Vraag ook zoveel mogelijk over vreemde mensen, zo luid mogelijk, terwijl je ze aanwijst als je ergens bent.

18.

De lange rij in de supermarkt is de beste plek voor een meltdown of om naar de wc te gaan.

19.

Beweeg niet mee wanneer je in je autostoeltje vast moet worden geklikt. Dit is vooral belangrijk er haast bij komt kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme