Zo zorg je ervoor dat peuters ‘s nachts in hun kamer blijven

Peuters hebben er een handje van: roepen naar papa en mama, en niet willen slapen terwijl het toch echt de hoogste tijd is. Iedere ouder kan zich hier vast in vinden. Gelukkig kan jij met deze tips er voor zorgen dat je kind ‘s nachts lekker in zijn kamer blijft.

Het is namelijk zoveel fijner om je kind in bed te legger en vervolgens ook te weten dat hij gaat slapen. Met deze simpele tips en tricks kan dit zomaar eens werkelijkheid worden:

Routine

Zonder routine is het einde zoek. Peuters houden van routine. Ze hebben niet iets als tijdsbesef, maar wat ze wel beseffen is ‘bedtijd’. Deze routine kan bestaan uit: in bad gaan, een verhaaltje voorlezen, nog even knuffelen. Wanneer je dit consequent doet en geen stappen overslaat of haastig te werk gaat, gaat het naar bed gaan (en blijven) een stuk makkelijker.

Schema

Wanneer jouw kind vrijwel direct eruit wil, kan het zijn dat hij of zij niet moe is. Is het echt wel bedtijd, of heb je hem/haar er te vroeg ingelegd? Het kan namelijk dat je de ‘bedtijd’ moet aanpassen. Dit kan al helemaal wanneer kinderen overdag nog dutjes doen. Zorg dat er 5 tot 6 uur tussen de dutjes en het echte slapen in zit.

Beloon

Dit hoeft niet met dure cadeaus. Iets als een sticker bord kan namelijk al heel effectief zijn. Bij iedere ononderbroken avond/nacht krijgt jouw kleine een stikker. Hij of zij mag deze zelf uitkiezen/plakken, wanneer er weer een geslaagde nacht heeft plaatsgevonden. Als het hele sticker bord vol is, kan je hem of haar misschien wel met iets groters belonen.

Deur

Gebruik die deur in jouw voordeel. Veel peuters willen niet slapen met een dichte deur. Begin om die reden met een deur half dicht. Vertel je kind dat de deur zo blijft, op de voorwaarde dat hij lekker in bed blijft liggen. Wanneer hij toch uit bed gaat, kan je de deur steeds wat meer dicht doen. Uiteraard willen de kids geen volledig dichte deur. Dit kan een aantal keer mislukken, maar oefening baart kunst.

‘Silent walk-back method’

Peuters gaan het je nu eenmaal moeilijk maken. Het kan zijn dat bovenstaande toepassingen tekort doen. Wat je dan kunt doen is als volgt: zij gaan eruit, jij gaat eruit. Dus: stilletjes stop je hen opnieuw in, hier komt geen enkele discussie of iets bij kijken. Instoppen en wegwezen. Herhaal dit indien nodig, maar zorg dat je jouw aandacht spaart. Dit noemt men ook wel de silent walk-back method.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat peuters ‘s nachts in hun kamer blijven
Sluiten