Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 15 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Wanneer peuters over het algemeen eenvoudige zinnen kunnen zeggen

Na maanden geprobeerd te hebben non-verbale hints te vertalen en geluisterd te hebben naar verschillende brabbels, is praten een leuke (en meer dan welkom) mijlpaal. Net zoals andere ontwikkelings-gerelateerde mijlpalen, kost het tijd en oefening om van een paar woorden naar simpele zinnen te gaan.

Praten en luisteren gaan hand in hand. Door te luisteren naar hoe anderen praten, leert je kleine wat woorden betekenen en hoe ze bij elkaar horen. Verbale skills worden ontwikkeld in verschillende fases, en elk kind bereikt die fases op een ander moment. Dit is een richtlijn voor hoe en wanneer peuters over het algemeen verbale skills ontwikkelen.

Disclaimer: geen paniek als je kind niet matcht met de gegeven tijdsframe. Er zijn veel factoren die meespelen wat betreft het leren van taal, en het ene kind praat eerder dan het andere.

12 tot 18 maanden

Wanneer je kind één jaar wordt, kan het zijn dat hij één of twee woorden met de betekenis kent. De komende maanden zal hij de woorden die hij hoort nadoen en verandert zijn mimiek ook wanneer hij probeert te praten.

Gedurende dit tijdsframe, zal je kleine waarschijnlijk een aantal gebaren kennen om behoeften te communiceren en te oefenen met stemgeluid om dingen te vragen en andere beweringen over te brengen. Je kunt tijdens deze periode meer frustratie ervaren als je peuter worstelt om zijn behoeften te communiceren. Dat is eigenlijk een gezond teken van ontwikkeling, maar het kan vermoeiend zijn als je worstelt om de behoeften van je peuter te begrijpen.

Rond 18 maanden zal je peuter medeklinkergeluiden zoals t, d, n, w en h gaan gebruiken. Deze geluiden openen de deur naar nieuwe geluiden en woorden en het helpt je peuter zijn vocabulaire uit te breiden.

Waarom peuters zo geobsedeerd kunnen raken door bepaalde spullen

19 maanden tot 2 jaar

In deze fase van ontwikkeling begrijpt je peuter eenvoudige vragen en aanwijzingen. In deze periode zal je peuter elke maand meer woorden aan zijn vocabulaire toevoegen, veel van die woorden zijn zelfstandige naamwoorden die objecten beschrijven .

Je peuter begrijpt rond deze leeftijd dat hij taal nodig heeft om zijn behoeften te communiceren en jij begrijpt ook wat hij probeert over te brengen wanneer hij twee woorden met elkaar verbindt. Je hoort misschien vreemde constructies, maar begrijpt wel wat hij bedoelt.

Rond de tweede verjaardag van je kind begint hij 2 tot 4 woorden samen te rijgen en bekende liedjes te zingen. Kinderliedjes zijn in die periode een leuke manier om de taal op te bouwen.

2 jaar tot 3 jaar

Wanneer je peuter zijn vocabulaire begint te groeien, komt het proberen van toonhoogtes en volume ook dichterbij. Als je merkt dat je peuter alles schreeuwt in plaats van zegt, is dat omdat ‘ie experimenteert met zijn stem.

Tussen de leeftijd 2 en 3, groeit je peuter zijn woordenschat tot wel 200 woorden en hij begint voornaamwoorden te gebruiken – vaak wel nog de verkeerde. Hij voegt woorden samen om zinnen te vormen die een simpele betekenis hebben, zoals ‘Ik speel nu.’

Dit is ook de leeftijd waar je peuter steeds vaker antwoord zal geven op je vragen. Houd je vragen simpel om te zorgen dat je kleine je begrijpt. In dit tijdsframe zal je peuter veel zinnen met twee woorden gebruiken, je expressies nadoen en reageren op zijn naam.

3 jaar en ouder

Rond de leeftijd van 3 jaar is je kind een al meer gevorderde spreker en makkelijker te begrijpen. Hij kan een simpel gesprek voeren, zijn stem en toon veranderen en is bezig met verhalen vertellen. Misschien merk je zelfs dat je kind zijn spraak aanpast wanneer hij met andere kinderen praat.

Zo bevorder je de taalontwikkeling van je peuter

Taalontwikkeling begint thuis, en er is veel wat je kunt doen om je kind te helpen zijn verbale skills te ontwikkelen:
– Praat veel – Dat hoeft natuurlijk niet nonstop, maar regelmatig een gesprek hebben (ook als het eenzijdig is) helpt je kind het communicatieproces te begrijpen
– Lees – Lezen is een goede manier om je kind kennis te laten maken met nieuwe woorden en klanken
– Luisteren – Als je kleine probeert te communiceren met je is het belangrijk dat je goed luistert. Maak oogcontact, herhaal wat je hoort en gebruik non-verbale communicatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme