Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Columns 24 nov 2016

Phileine: ‘Dankjewel lieve Emma, je hebt me wakker geschud’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze week aan Emma die in de documentaire ‘Emma wil leven’ op moedige wijze haar strijd met anorexia laat zien. Emma heeft de strijd en haar lichaam aan deze ziekte verloren.

Lieve Emma,

Al tien minuten staar ik naar een leeg vel. Ik weet niet wat ik je schrijven moet terwijl mijn hoofd overloopt met woorden. Woorden die jou willen behoeden voor wat je doet. Woorden die jou willen behoeden voor de pijn die je moet voelen en woorden die je willen behoeden voor dat wat al lang gebeurd is.

Niemand heeft gewonnen

Je bent er niet meer. Jouw lichaam verloor de extreem heftige strijd die je voerde tegen jouw onbegrepen ziekte. Meer dan zes jaar heb je gevochten samen met al die lieve mensen om je heen. Je hebt niet gewonnen. Niemand heeft gewonnen. Je leven heeft verloren.

Maar lieve Emma, de gevolgen van jouw strijd zijn nu sterker dan ooit. Want jouw woorden, jouw blik, jouw kracht kwamen afgelopen week bij zo veel mensen binnen. Jouw woorden raakten harten van mensen die met de ziekte te maken hebben. Maar jouw woorden raakten ook zoveel harten van mensen die niets met de ziekte te maken hebben. Mensen zoals ik.

Schaduw

De tranen schoten in mijn ogen toen ik zag hoeveel jij was veranderd door je allergrootste vijand. Hoe hij bezit nam van jouw lichaam. Hoe hij jou deed geloven dat jouw lichaam het niet waard was om te voeden. Hij nam jouw vrolijke levenslust met zich mee en gaf je in ruil daarvoor een schaduw van wie je ooit was.

Eindeloos omarmen

Ik kijk naar mijn kinderen. En ik wil ze eindeloos omarmen. Eindeloos beschermen tegen alles wat ze kan overkomen. Eindeloos beschermen tegen de angstaanjagende ziekte die jou in zijn kladden greep. En ik weet dat ook jouw lieve ouders dit hadden gewild. Ze praten met zo ongelooflijk veel liefde over jou. Ze vochten met je mee.

Maar zij hebben ook verloren. Niet alleen de strijd maar ook hun allergrootste bezit. Ze praten moedig en met dierbare herinneringen over jou. Er zullen nooit meer nieuwe herinneringen bij komen en dat moet het ergste zijn dat een ouder kan overkomen. Weten dat je je kind nooit tegen alles kunt beschermen, is de zwaarste last die een ouder bij de geboorte van zijn kind op zijn schouders gelegd krijgt.

Je was een ontzettend bijzonder mens. Dat blijkt wel uit het kijkje dat je ons gaf in jouw wereld. In jouw overvolle en tegelijk eng lege wereld. En de moed die nodig is om die wereld met ons te kunnen delen is onbeschrijflijk groot. Jouw wil om te leven was prachtig om te zien en jouw wil om jouw leven betekenis te geven heeft een diepe, diepe impact. Veel dieper nog dan je zelf misschien hebt kunnen bedenken.

Bedankt

Ik wil je graag bedanken lieve Emma. Want door jou zijn zo veel mensen wakker geschud. Door jou leerde ik hoe ontzettend fragiel wij zijn. Hoe je als jong, mooi mens ineens bevangen kunt raken door deze hele gevaarlijke, vernietigende kracht die bezit van je neemt. Jouw lichaam heeft deze strijd verloren maar jouw ziel heeft heel veel harten gewonnen.

Dankjewel,

Phileine.

Eerder schreef Famme-lezeres Sanne die zelf anorexia had een indrukwekkend artikel over de grootste misvattingen over anorexia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine: ‘Dankjewel lieve Emma, je hebt me wakker geschud’
Sluiten