Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 29 aug 2014

Phileine date ooit Chris die nu ALS heeft

De sterke armen van Phileines studievriend en fling Chris zijn nu zwak geworden. Chris heeft ALS.

Lieve chris,

Je was altijd al een populaire jongen. Twaalf jaar geleden studeerden we samen. Jij veel te knap en ik met mijn neus in de boeken. We vonden elkaar in de kroeg waar ik mijn hoofd kwam legen en jij het jouwe kwam verliezen. Ik was op slag verliefd. Een echte relatie is het nooit geworden maar een aantal maanden deelden we samen onze koffies, onze zorgen en af en toe ons bed.
Heerlijk vond ik het.

Waar draait het om?

Nu ineens kom ik je weer elke dag tegen. Op Facebook wel te verstaan. Familie, vrienden en totaal onbekenden storten massaal emmers water over zich heen, voor jou. Aandacht voor jouw ziekte wordt er gevraagd. En bij elk filmpje dat ik voorbij zie komen zie ik ons weer zitten in de kroeg. Zie ik weer hoe jij op me af kwam rennen na een te lang weekend. Zie ik weer hoe jouw handen het wijnglas vast hielden tijdens romantische etentjes.

Voel ik weer hoe jij mij moeiteloos op bed gooide met je sterke armen. Je rent niet meer, je wijnglas kun je zelf al lang niet meer vasthouden en van jouw sterke armen is niets meer over. Je zou willen dat je een emmer ijskoud water over je hoofd kon gooien. En hoezeer ik de wereldwijde hype van de ice bucket challenge ook waardeer, ik vraag me af hoeveel mensen écht nog stil staan bij de ziekte waar het allemaal om draait.

Monster

Ik weet niet hoe het met je gaat. De laatste keer dat ik je zag was van een afstand. Ik herkende je gezicht maar schrok van de rolstoel die jouw lijf vooruit bracht. Je bent gegrepen door een monster en hoe hard je hoofd ook wil vechten, je lichaam vecht niet mee. Steeds meer functies vallen uit en je verandert van een mooie sterke man in een zwaar gehandicapte patiënt.

Dansen op het boekenbal

Jij had grote dromen. Je wilde de wereld leren kennen en nog liever wilde je dat de wereld jou leerde kennen. Je droomde van het boekenbal. Je wilde bestsellers schrijven en bij mensen in hun hoofd kruipen om daar dingen los te maken. Je wilde met jouw boeken de wereld mooier maken, positiever. Je wilde dat mensen zouden stoppen met klagen en zouden kijken naar de overweldigende schoonheid die overal om ons heen te zien is.

In mijn hoofd gekropen

Je hebt je doel bereikt. De wereld heeft jou leren kennen.Je bent bij mensen in het hoofd gekropen en hebt dingen los gemaakt. Ik hoop dat de aandacht voor jouw ziek zijn genezing voor vele anderen met zich mee brengt. En ik neem me voor te stoppen met klagen en te kijken naar de overweldigende schoonheid die overal om me heen te zien is.
Het ga je goed.

Liefs,
Phileine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine date ooit Chris die nu ALS heeft
Sluiten