Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 14 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Phileine: ‘Het ‘echte leven’ gaat nu beginnen. Háár echte leven’

Phileine schrijft iedere week een brief aan mensen (bekend of niet), dieren, dingen of gebeurtenissen. Deze week schrijft ze de moeders van alle geslaagde scholieren.

Lieve moeder,

Weet je het nog? Gisteren lag je nog dolverliefd naar haar pasgeboren snoetje te staren. Aaide je haar zachte babyhaartjes en rook je haar verslavend zachte geur. Je neus het allerdichtst tegen dat poederige warme plekje achter haar oortje.

Weet je het nog? Gisteren rende ze nog hard lachend op je af, haar vinger op haar tand. ‘Hij wiebelt mam!’. Met alle liefde in je lijf trok je haar eerste tand trillend uit haar mond. Vol trots liet ze alle mensen om haar heen haar ‘tanturuit’ zien.

Trots

Weet je het nog? Gisteren stond ze nog op het podium in een prachtig kostuum, ze stond te stralen in de musical van groep 8. Weet je nog hoe trots je was op haar prachtige zuivere stemmetje?

Maar dat was gisteren. Want vanmiddag kreeg ze het ‘verlossende’ telefoontje. Het telefoontje waar ze al zo lang mee bezig was. Het telefoontje dat haar vrolijke lach had weggetoverd. Het wachten had haar kleine rimpeltjes in haar voorhoofd gegeven. ‘Wat nou als ik niet geslaagd ben mam?’

Eindeloos

Jouw liefde voor haar antwoordde dat ze echt wel geslaagd zou zijn maar diezelfde liefde voor haar hoopte in je hoofd dat ze nog lang niet klaar zou zijn. Dat ze eindeloos op de middelbare school zou blijven rondhangen en dat ze jou nooit ouder zou maken. Want als zij jouw kleine meisje niet meer is, wat ben jij dan geworden?

Ze is geslaagd. Gillend van opluchting rent ze door je huis. Ze is geslaagd en ze is vrij! Het ‘echte leven’ gaat nu beginnen. Háár echte leven. En jouw leven breekt een heel klein beetje af. Jouw leven is niet meer wat het al die jaren is geweest. Jouw kleine meisje is nu groot en jouw rol een heel stuk kleiner.

Even heel diep zuchten en al die fijne momenten herbeleven. En dan het glas heffen. Een bruisend glas op een leven vol bubbels.

Sterkte 😉

Phileine.

Wil je meer brieven van Phileine lezen? Je vindt ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine: ‘Het ‘echte leven’ gaat nu beginnen. Háár echte leven’
Sluiten