Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 5 apr 2017

Phileine: ‘Het is goed zo. En ik weet dat dat waar is’

Phileine schrijft brieven, aan mensen of types of een groep. Dit keer schrijft ze aan de vader van een vriendin.

Lieve vriendelijke man,

Ik ken je niet en toch ga ik je missen.
Vanmorgen kwam je dochter in tranen haar huis uitrennen. Jouw dochter, mijn vriendin. Jouw dochter die binnenkort haar vader zal verliezen, mijn vriendin die bang is.

Virus

Al een tijdje ging het niet zo lekker en ‘ze’ dachten aan een virus. Het virus bleek een afleidingsmanoeuvre, want intussen nestelde zich in jouw lijf iets heel anders. Gisteren bleek dat je ziek bent. Heel erg ziek. Zo ziek dat er geen enkel plekje meer in jouw lichaam is dat ‘gewoon’ gezond is.

Winter

De lente is begonnen en bij jou staat ineens de winter van je leven op de stoep. En met dat nieuws zijn voor jouw dochter ook de wolken binnengedrongen. Haar vader is stervende en in haar tuin wordt een huis gebouwd. Voor feestjes en lange avonden eten. Voor mooie herinneringen en lange avonden. Maar de herinneringen zullen niet compleet zijn. De lange avonden minder vol en de glazen zullen anders klinken.

Nooit meer

Jouw dochter zal anders kijken. Ze zal anders lachen en ze zal anders leven. Want een dochter die haar vader verliest, is voor altijd anders. Nooit meer ‘zijn kleine meissie’. Nooit meer zijn grote armen om haar heen. Nooit meer met haar tranen op papa’s schouder.

Geduldig

Je bent stervende, je neemt afscheid van deze lente en je neemt afscheid van alles wat voor jou belangrijk was. Die tijd is je nog gegeven. Je mag rustig vertrekken van jouw God. Hij wacht geduldig.

Klok

Ik kijk naar jouw dochter en zie mijn vriendin. Ze is wanhopig en wil zich net als vroeger aan je vastklampen. Ze wil je niet laten gaan. Ze wil de tijd terugdraaien en alles doen om jou bij zich te houden. Maar de klok tikt door en jij kijkt haar met rustige lieve ogen aan.
‘Het is goed zo’ fluister je in haar oor. En ik weet dat dat klopt. Je hebt er vrede mee en jouw rust is de troost voor de mensen die je achterlaat.

Ik ken je niet en toch ga ik je missen.

Reis zacht.

Lieve groet,

Phileine.

Lees ook de brief die Phileine vorige week aan jonge vrouwen schreef, of een van haar andere brieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine: ‘Het is goed zo. En ik weet dat dat waar is’
Sluiten