Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 7 jun 2017

Phileine: ‘Hoe kan ik jullie leren wat vertrouwen is als ik twijfel aan elke nieuwe online vriend?’

Phileine schrijft iedere week een brief aan mensen (bekend of niet), dieren, dingen of gebeurtenissen. Deze week schrijft ze aan haar meiden die nu nog klein zijn, maar op een dag ook veertien.

Lieve lievelingen,

Ik wil jullie wat vertellen. En tegelijk wil ik zorgen dat jullie nooit meer horen hoe eng de wereld soms kan zijn. Ik wil jullie dingen uitleggen die ik jullie nooit wil zeggen. Omdat ik niet wil dat jullie begrijpen dat je voorzichtig moet zijn. Omdat ik niet wil dat jullie snappen dat je als meisje kwetsbaar bent, omdat ik niet wil dat jullie je onschuld en je vrijheid verliezen.

Kriebels

Ik wil dat jullie verliefd durven worden. Dat jullie kriebels krijgen van leuke jonge jongens. Dat jullie het spannend vinden als hij een berichtje stuurt of langs je loopt en je een knipoog geeft. Ik wil dat jullie alle vlinders in je buik durven voelen en dat jullie ze vrij durven laten. En ik wil dat jullie tranen hebben om de jongens waar je verliefd op wordt. Omdat ze jou misschien iets minder leuk vinden dan je hoopte, niet omdat ze je pijn doen of erger nog.

Ouderwets

Ik weet dat jullie in een andere tijd opgroeien dan ik. Ja, ik ben hopeloos ouderwets en snap helemaal niks van de twee dimensionale wereld waarin jullie elkaar allemaal leren kennen. En ik moet bekennen dat die wereld van jullie mij bang maakt. Ik vind het geweldig om te zien hoe snel jullie zijn met wereldwijd nieuwe vrienden maken. Hoe makkelijk jullie filmpjes en berichtjes delen met kinderen die tienduizenden kilometer verder leven en ik vind het mooi om te zien dat jullie van andere culturen kunnen leren.

Vertrouwen

Maar die twee dimensionale wereld waarin jullie groot worden brengt naast heel veel positieve ook een paar negatieve dingen met zich mee. Want hoe kan ik jullie leren wat vertrouwen is als ik bij iedere nieuwe online vriend mijn twijfels heb? Hoe kan ik nou uitleggen dat je altijd van het goede in de mensen uit moet gaan als ik niet weet of jullie nieuwe chatmaatje wel een kind is? Hoe kan ik jullie nou vertellen dat verliefd zijn het allerleukste is terwijl ik niet kan beloven dat deze jongen geen kwade bedoelingen heeft?

Mama’s

Vrijwel alle mama’s in de wereld willen het allerbeste voor hun kind. Alle meisjesmama’s willen verliefde dromerige ogen zien op de snoetjes van hun lievelingen. Alle jongensmama’s willen stoere mannenpraat horen op de kinderlijke manier waarop hun zoon dat doet.

Bibberend

Toen ik veertien was stond ik bibberend van de spanning met grote ogen naar een Franse jongen te kijken. Ik was op hem en hij vertelde dat ik het mooiste was dat hem ooit was overkomen. Ik geloofde dat en wist dat er een kans in zat dat hij dat mooiste dan ook misschien wel van heel dichtbij wilde bekijken. Zijn gezicht kwam dichterbij en tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik in paniek naar mijn grote zus rende. ‘Hij wil me zoenen!!!’. Ik snap dat jullie op je veertiende misschien wat moediger zijn. Dat jullie niet zo oenig bang zijn en gewoon met gesloten ogen en gespitste mond op die kus gaan zitten wachten. En ik gun jullie dat zo!

Niet alleen vlinders

Maar lieve meiden, alledrie, hou je ogen dicht en hou je mond gespitst maar hou ook je ogen open en luister heel erg goed naar wat je buik je zegt. Daar zitten namelijk niet alleen vlinders. En als we dan op het punt zijn beland dat je mijn woorden echt niet meer aan kunt horen, beloof me dan dat je altijd naar je eigen woorden zult luisteren. En dat je die woorden nooit laat verstommen door wat andere meiden zeggen of doen, dat je ze nooit laat overschreeuwen door wat jongens tegen je roepen en dat je altijd alleen maar dingen doet die je heel gelukkig maken. En als je twijfelt, kom dan naar me toe.

Ik vind niks gek, raar of stom en zal mijn best doen je wakker te houden zonder je uit je droom te halen.

Liefs,

mama Phileine.

Meer brieven van Phileine lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine: ‘Hoe kan ik jullie leren wat vertrouwen is als ik twijfel aan elke nieuwe online vriend?’
Sluiten