Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Columns 11 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Phileine: ‘Lieve Sint, ik maak dankbaar misbruik van uw komst’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer aan de Goedheiligman. Om hem te bedanken voor zijn komst.

Lieve Sint,

U bent er weer. Althans, bijna. Gisteren zag ik uw lieve gezicht weer voorbij komen in het Sinterklaasjournaal. Ik word daar altijd een beetje week van. Ja, dat mag u best weten. Want al ben ik al een tijdje overtuigd van uw non-existentie, binnen in mij is het ieder jaar weer kermis als u met uw pieten onze landsgrenzen nadert. En dit jaar in het bijzonder. En wel om twee redenen.

We kunnen wel wat afleiding gebruiken

U heeft het op uw boot misschien helemaal niet meegekregen, maar de wereld staat een klein beetje op z’n kop. Dit heeft te maken met een andere belangrijke man. Deze man is niet net als u een heilige, maar zegt wel dat hij de wereld gaat verbeteren. En de wereld vindt daar iets van. En de wereld roept dat ook heel hard. Overal waar je kijkt of luistert gaat het over deze ‘wereldverbeteraar’.

Maar ik wil gewoon even helemaal niet denken aan hoe het met de wereld zal gaan of hoe deze man van invloed zal zijn op ons land. Ik kijk gewoon uit naar uw komst en alle vrolijkheid die daaromheen hangt. En ik kijk naar de stralende snoetjes van onze kinderen en besef dat de toekomst van de wereld in hun handen ligt en dus indirect in die van mij.

Even vrij

En daar hebben we meteen de tweede reden waarom ik zo blij ben dat u er weer bent. Ik heb door uw komst namelijk de komende drie weken even ‘vrij’. Mijn kinderen zijn het hele jaar door natuurlijk lieve schatjes en gedragen zich voorbeeldig, maar zodra uw aardige ogen ons huis weer binnen kijken zijn het werkelijk engeltjes. En daar maak ik dan ook dankbaar misbruik van*.

Zwijmelen bij die zoete snoetjes met Sinterklaas

Wat zou de Sint hiervan vinden?

Als ze ruzie maken, ren ik naar het raam om me hardop af te vragen of ik daar nou een gluurpiet weg zag rennen. Als ze niet luisteren vraag ik me hardop af wat de Sint daar wel niet van zou vinden. En als ze iets moeten doen wat ze echt niet willen, dan vraag ik me hardop af of de Sint niet heel blij zou worden als ze het toch even zouden doen. In de winkel stop ik al het gezeur direct met de opmerking dat alles op het verlanglijstje gezet mag worden en snoep koop ik niet meer in hun bijzijn, want Sint neemt ieder jaar zo veel mee.

Het hele jaar door pieten

Heerlijk, even geen gezeur, gezanik en gedoe. Ik wil u dan ook vragen volgend jaar iets vroeger te komen. Zo rond begin september. Of om in ieder geval uw pieten het hele jaar door in Nederland te laten verblijven. Oh en misschien kunt u ook een kort bezoekje brengen aan de nieuwe wereldverbeteraar. Om hem uit te leggen dat de wereld een stuk mooier is als mensen lief zijn voor elkaar.

Tot snel lieve Sint!
Dankbare groet,

Phileine.

*PS. Ik snap het als u mij vanwege dit misbruik de roe wilt geven, maar ik doe het in belang van de wereld. Want een gelukkig kind is een gelukkige moeder en u weet net zo goed als ik dat dat voor iedereen beter is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Phileine: ‘Lieve Sint, ik maak dankbaar misbruik van uw komst’
Sluiten