Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 25 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Doe jij aan ‘phubbing’? (en dit doet het met je relatie)

De oppas is geregeld, de reservering bij jullie favoriete Italiaan staat en vervolgens… zit je tegenover een man die de hele avond meer met z’n oplichtende telefoon bezig is dan met jou. 

Phubbing

Dit fenomeen heet ‘phubbing’ en is afgeleid van ‘phone’ en ‘snubbing’; het Engelse woord voor iemand onheus bejegenen. En dat laatste is precies wat je doet wanneer je op je telefoon staart terwijl je met iemand in gesprek bent. Natuurlijk zijn we zelf ook niet perfect en praten we tegen onze kinderen terwijl we tegelijkertijd een vriendin appen en zijn we licht afgeleid door een Instagram-like wanneer diezelfde vriendin haar hart bij je uitstort.

Ontevredenheid

Het lijkt misschien relatief onschuldig, maar phubbing heeft een slechter effect op je relatie dan je denkt. Het leidt tot meer onderlinge ontevredenheid en ruzies, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd op Science Direct. Zelfs alleen al de aanwezigheid van een telefoon tijdens een gesprek met je man, vrouw, kinderen of vrienden impliceert dat je er niet 100% bij bent. Omdat iemand tegelijkertijd ergens anders is met de aandacht voelen we ons ongehoord, ongezien en onbelangrijk. En daar wordt niemand gelukkig van.

Vicieuze cirkel

Het lastige is alleen: iedereen doet het. Het is een soort vicieuze cirkel. Wanneer je je genegeerd voelt, wil je je toch met iets of iemand verbonden voelen. En wat doe je dan? Je grijpt naar je telefoon. Je zoekt een verbintenis door middel van likes, hartjes en emoji’s. Daardoor eindigt iedereen op z’n telefoon en leeft niemand meer in het hier en nu.

Verbintenis

Een betere wereld begint bij jezelf. Probeer je dus bewust te worden van hoe jouw telefoongedrag een ander laat voelen – vooral de mensen die je dierbaar zijn. Spreek af je telefoon weg te laten tijdens het avondeten. Maak oogcontact, laat je niet afleiden door alle notificaties. De gemeenschappelijke noemer waardoor we allemaal verslaafd zijn geraakt aan onze smartphones? De hang naar verbintenis. Nu wordt het tijd je weer verbonden te voelen met de persoon die recht tegenover je zit.

Kun jij je telefoon ook maar moeilijk met rust laten? Daar zit deze psychologische reden achter. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Doe jij aan ‘phubbing’? (en dit doet het met je relatie)
Sluiten