Vaders en moeders, stop met piekeren over het slaapgedrag van je kind

Ze vallen moeilijk in slaap, worden ‘s nachts meer dan eens wakker en om vijf uur besluiten ze dat de nieuwe dag begint. Deze slaap’problemen’ komen volgens verschillende onderzoeken bij 20 tot 30 procent van de jonge kinderen voor. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten op de kinderen zelf, maar minder naar de gevolgen voor hun ouders. Tot nu.

Slaapproblemen van kinderen

Er zijn wel een aantal onderzoeken gedaan naar de gevolgen van weinig slaap door het slaappatroon van kinderen, maar er is nooit een directe lijn gelegd tussen depressieve gevoelens bij ouders door slecht slapende kinderen. Uit onderzoek van Daily Mail naar verschillende Canadese gezinnen is gebleken dat de ouders die zich veel zorgen maken om de slaapproblemen van hun kinderen, daar zelf ongelukkiger van worden.

Depressieve gevoelens

Tijdens het onderzoek is er gekeken naar de links tussen slaapproblemen bij kinderen, de slaapkwaliteit van zowel vaders als moeders, en de link tussen hun vermoeidheid en de slaapproblemen van hun kinderen. Daar kwam uit dat er wel degelijk een link zit tussen de slaapproblemen van kinderen en eventuele depressieve gevoelens bij hun ouders. Dat lijkt logisch, maar niet per se als je kijkt naar de oorzaak ervan.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: ‘Je bent jezelf niet als je moe bent’

Piekeren over slaapgedrag

Je zou namelijk denken dat je als moeder slecht slaapt, puur omdat je steeds gewekt wordt door je kind en daarom vermoeid raakt. Als die vermoeidheid lang aanhoudt, lijken neerslachtige gevoelens een best logisch gevolg. Punt is alleen dat die neerslachtige gevoelens grotendeels worden veroorzaakt door het piekeren over de slaapproblemen van hun kinderen, in plaats van het slaapgebrek wat zij hierdoor oplopen. Dat geldt zowel voor de onderzochte vaders als moeders.

Slechte ouder

Dit komt doordat ouders vaak piekeren over hoe ze op de slaapproblemen van hun kinderen moeten reageren. Ze voelen zich verplicht om hun kinderen te sussen als zij ‘s nachts wakker worden. Doen ze dit niet, of betrappen ze zichzelf erop dat ze dit vervelend vinden, zij zichzelf een slechte ouder vinden.

Interventie

Als onderdeel van het onderzoek moesten de ouders deelnemen aan een interventie over hoe om te gaan met slaapproblemen bij jonge kinderen. Voor de interventie had de helft van alle moeders en een derde van alle vaders last van depressieve en vermoeide gevoelens. Na de interventie waren deze gevoelens voor 18 procent teruggedrongen bij de moeders en voor 15 procent bij de vaders. Een bewijs dat hun gevoelens wel degelijk in lijn liggen met het piekeren over het slaapgedrag van hun kinderen en hun eigen reactie daarop.

Tips

Naast het onderzoek, hebben de onderzoekers ook verschillende tips gepubliceerd hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze specifieke depressieve of neerslachtige gevoelens. Zo zou professionele hulp de belangrijkste tip zijn. Ook zou het helpen om overdag veel met je kind te bonden, zodat je je minder schuldig voelt over het negeren van het gehuil midden in de nacht.

Onderzoek bewijst: apart slapen heeft meer voordelen dan je denkt

DailyMail

Reageer op artikel:
Vaders en moeders, stop met piekeren over het slaapgedrag van je kind
Sluiten