Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 23 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Pien (45) heeft spijt van haar keuze: ‘Ik dacht dat geld gelukkig kon maken’

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je verstand en gevoel liggen niet op één lijn. Je hoofd weet wat de juiste beslissing is, maar je hart is het daar niet altijd mee eens. Pien (45) kwam een paar jaar geleden voor die keuze te staan. Toch kan ze niet ontkennen dat ze soms spijt heeft.

Pien koos geld boven liefde. En hoe nuchter zij ook is, toch blijft die eeuwige vraag door haar hoofd spoken: ‘what if….?’ 

‘Hij was de eerste man die ik zoende’

“Mijn man en ik kennen elkaar ons hele leven. Letterlijk. Onze moeders zijn namelijk bevriend en werden tegelijkertijd zwanger. Mijn man en ik hebben zelfs nog foto’s dat we naast elkaar in de luiers liggen. Als kleuters renden we samen door de tuin, en op de basisschool fietsten we samen naar school. Op de middelbare school zijn we elkaar een paar jaar uit het oog verloren, maar kwamen weer snel met elkaar in contact.

Hij was de eerste man die ik zoende, en ik dacht dat hij de liefde van mijn leven zou zijn. We vertrokken allebei naar Groningen om daar te gaan studeren, dus het was logisch dat we gingen samenwonen. Zijn studie liep op rolletjes, maar die van mij verliep niet zo vlotjes. Ik stopte in mijn tweede jaar, en besloot een tussenjaar te nemen. Ik ging in een kledingwinkel werken, en wilde de tijd nemen om erachter te komen wat ik nu écht wilde. Aan dat tussenjaar is echter nooit een einde gekomen. Ik stelde het studeren steeds uit, en heb uiteindelijk nooit meer een collegezaal van binnen gezien.

Toen mijn man klaar was met zijn stage kreeg hij een goed aanbod. Vlak erna raakte ik zwanger. De rollen waren al snel duidelijk. Ik vond het fijn om thuis te blijven met de kids, en mijn man investeerde in zijn carrière. Ik leek oprecht gelukkig. Tot ik op m’n dertigste compleet in de war raakte. M’n beste vriendinnetje kwam te overlijden, en dat zette mijn wereld op z’n kop. Ik weet nog dat ik aan haar graf stond en opeens besefte hoe snel het leven voorbij kan gaan. Die vervroegde midlifecrisis had natuurlijk ook invloed op m’n huwelijk. Ik besloot er een maand tussenuit te gaan. Ik boekte een meditatie cursus en vertrok naar India.

India

Daar raakte ik bevriend met de lokale yogaleraar. Ik voelde me ontzettend op m’n gemak bij hem, en we spendeerden veel tijd samen. Na een tijdje kon ik mijn gevoelens niet meer ontkennen. Ik dacht dat het gewoon wat vlinders waren die vanzelf wel weer voorbij zouden gaan. Maar dat bleek niet het geval. Eenmaal thuis in Nederland bleef ik namelijk aan hem denken.

Een half jaar later zat de yogaleraar nog steeds in mijn hoofd. Ik heb het toen allemaal eerlijk verteld aan mijn man. Ook hij dacht dat het een fase was, maar wilde me de ruimte geven om mijn gevoelens op een rijtje te krijgen. Ik ben terug gegaan naar Mumbai, en heb weer met de yogaleraar afgesproken. Meteen toen ik hem zag wist ik dat het geen fase was. Ik voelde dezelfde verliefdheid als zes maanden daarvoor.

Spijt

Na mijn tweede bezoek aan India heb ik lang getwijfeld. Uiteindelijk heb ik een knoop doorgehakt en mezelf beloofd nooit aan mijn keuze te gaan twijfelen. Ik koos voor mijn man, en heb het contact met de yogaleraar verbroken. Vol schaamte moet ik toegeven dat het goede inkomen en de luxe invloed had op mijn beslissing. Ik was gewend aan het riante inkomen van mijn man, alle vakanties, het grote huis en de luxe. Ik heb een keuze gemaakt waar ik jaren oké mee was. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik ga twijfelen. Het is nu vijftien jaar geleden dat ik voor deze keuze kwam te staan, en de cliché is waar. Geld maakt niet gelukkig. Mij niet in ieder geval.”

Benieuwd naar wat jou nu écht gelukkig maakt? Doe hier onze test!

Wat drijft jou nou écht? Eer, geld, macht? Doe de test!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme