Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 29 mei 2019

Vrouwen in Brabant krijgen sneller een ruggenprik dan vrouwen in Flevoland

Of er tijdens de bevalling pijnbestrijding wordt gegeven, verschilt heel erg per provincie, zo blijkt. Vrouwen in Brabant en Limburg krijgen namelijk drie keer zo vaak een ruggenprik als vrouwen in Flevoland of Drenthe.

Dat blijkt uit cijfers van het VUmc, waarbij 600.000 bevallingen in Nederland tussen 2010 en 2013 werden geanalyseerd.

Analyse

Bij deze analyse werd er gekeken naar verschillende interventies. Zo keken ze naar het toepassen van pijnbestrijding, het opwekken van weeën, inleiden, een vacuümpomp, keizersnede en de betrokkenheid van de kinderarts. En wat bleek nou? In de ene regio krijgt een aanstaande moeder veel sneller een bepaalde ingreep, dan in een andere aanstaande moeder in een andere regio.

Bij sommige ingrepen waren de verschillen heel groot. Waar in Noord-Brabant 38% van de vrouwen een ruggenprik kreeg tijdens de eerste bevalling, kreeg in Drenthe slechts 12% een ruggenprik. In Flevoland kregen ook veel minder vrouwen een ruggenprik: 14 procent. Ga je dus in Noord-Brabant of Limburg bevallen, heb je drie keer zoveel meer kans op een ruggenprik dan wanneer je in Drenthe of Flevoland bevalt.

LEES OOK: ‘Ik snapte mijn verloskundige wel, maar haar afkeurende blik over de ruggenprik niet’

Andere pijnbestrijding

In de provincies waar de ruggenprik minder werd gegeven, is weer vaker gekozen voor andere vormen van pijnbestrijding, zoals het toedienen van morfineachtige stoffen (zoals remifentanil of pethidine). Waar 43% van de vrouwen in Flevoland een andere medicinale vorm van pijnbestrijding kregen dan de ruggenprik, kreeg maar 16% in Overijssel een andere pijnbestrijding. Het inleiden van de bevalling gebeurt in Gelderland een stuk minder dan in Drenthe.

Het toedienen van een hormoon (oxytocine) om de weeën op te wekken, werd in Zeeland bij één op de drie vrouwen gedaan, en in Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland gebeurde dit bij bijna de helft. In de regio’s waar dit vaker werd gedaan, was er ook meer sprake van veel bloedverlies tijdens de bevalling.

Weinig verschil

Toch zijn er ook aspecten aan de bevalling die niet veel verschillen per regio. Zo is er bijna geen verschil te zien als er wordt gekeken naar hoe vaak vrouwen een keizersnede krijgen, of vaginaal bevallen. In heel Nederland is dat redelijk hetzelfde.

LEES OOK: Onderzoek: ruggenprik verkleint mogelijk kans op een postnatale depressie

Waarom is er verschil?

Waarom het in de ene regio anders gaat dan in de andere, moet blijken uit verder onderzoek. De verschillen in bijvoorbeeld weeënopwerkkers en ruggenprik ligt ook aan het feit wat de aanstaande moeder zelf wil. De aanwezigheid van een kinderarts bij de bevalling kan weer afhangen van het beleid en protocollen van een ziekenhuis. Zulke grote verschillen zijn wel onwenselijk, stelt onderzoeker Seijmonsbergen-Schermers.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vrouwen in Brabant krijgen sneller een ruggenprik dan vrouwen in Flevoland
Sluiten