Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 30 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Slik je vaak ibuprofen? Dit is waarom je dat beter niet meer kunt doen

Pijnstillers die je zonder recept kunt halen, zoals paracetamol, Ibuprofen en naproxen zijn over het algemeen vrij onschuldig. Daarom kun je ze ook zonder recept halen. Mits je ze volgens de bijsluiter gebruikt, natuurlijk. Maar zijn deze pijnbestrijders écht wel zo safe als ze lijken?

Omdat je maar naar onze vrienden Appie of Dirk hoeft te rijden voor een doosje Ibu’s of paracetamol is het logisch dat je denkt dat zo’n pil weinig schade aanricht. Wij stuitten echter op een interessant artikel in Time Magazine, waaruit blijkt dat vooral Ibuprofen een minder onschuldige pijnstiller is dan doet vermoeden. Vooral bij langdurig, veelvuldig gebruik kan het medicijn voor nier-, hart-, bot-, en gehoorklachten zorgen.

Verrassende bijwerkingen

In het artikel wordt beschreven dat structureel gebruik van pijnstillers die je zonder recept kunt kopen verrassende bijwerkingen met zich meebrengt. Volgens veel doktoren worden de medicijnen bijvoorbeeld vaker gebruikt na het sporten, om op die manier de spierpijn te verminderen.

Hartfalen

Doktoren vinden het vooral zorgwekkend dat de pijnstillers invloed hebben op je hart. Zo zou vooral Ibuprofen het risico op een hartaanval of andere hartklachten met eenderde vergroten. Dat is dubbel zoveel als iemand met een normaal risico hierop. Een ander nieuw onderzoek, waar tien miljoen mensen voor geanalyseerd werden, heeft bewezen dat de mensen die momenteel pijnstillers slikken 19 procent vaker in het ziekenhuis belanden voor hartfalen dan de mensen die ze gebruikt hebben. Ook heeft die eerste groep meer kans op inwendige bloedinkjes.

LEES OOK: Deze 8 dingen zou een EHBO arts nooit in huis halen

Gehoorschade

Naast hartfalen kun je ook gehoorschade oplopen van Ibuprofen en soortgelijke pijnstillende pillen. Uit onderzoek van Nurses’ Health Study blijkt dat mensen die zes jaar lang regelmatig pijnstillers slikten zeker tien procent meer kans op gehoorschade hebben dan mensen die minder of geen pijnstillers slikken.

Botontkalking

De groep mensen die pijnstillers innemen om spierpijn te voorkomen na het sporten zijn volgens het artikel de grootste ‘risicogroep’. Ben je hier schuldig aan, dan ligt de kans op schade aan je botten op de loer. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek uit 2016, waarin een groep van 90 studenten werd onderzocht. De helft kreeg een Ibu voor of na het sporten, de andere helft een placebo. Uit de analyses die de onderzoekers op hun botten en spieren loslieten bleek dat de Ibu-groep meer last had van ontkalking dan de groep die een placebo nam.

De volgende keer dat je een nieuw doosje paracetamol, Ibuprofen of iets soortgelijks haalt, probeer het dan niet voor ieder hoofdpijntje te slikken. Het blijven medicijnen, en zijn niet geheel zonder risico te gebruiken ook al lijkt het wel zo.

Waarom slikken zwangere vrouwen minder medicijnen dan mag? Het antwoord vind je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Time Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Slik je vaak ibuprofen? Dit is waarom je dat beter niet meer kunt doen
Sluiten