Redactie
Redactie Kids 29 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Pikachu, kom bij mama’. De eerste baby’s met een Pokémon Go-naam worden geboren

We snappen dat namen als Bas, Emma, Chris en Sanne op een gegeven moment misschien een beetje gaan vervelen. En dus kunnen we er best inkomen dat veel ouders voor iets ‘exotischere’ varianten gaan. Denk aan namen als Luna, Stella, Kai of Lorenzo – om maar een paar tropische verrassingen te noemen. Maar dat de nieuwste trend is om je kind naar een Pokémon-Go karakter te noemen, dat hadden we in onze stoutste dromen niet kunnen bedenken. En toch is het zo.*

Oké, geen paniek, er zijn nog geen Pikachu’s of Charizard’s gesignaleerd in de internationale geboorteregisters, maar de volgende namen zijn dat de afgelopen maanden opvallend vaak wél, zo meldt de Amerikaanse website BabyCenter:
(het getal geeft het aantal plekken weer dat de naam de afgelopen maand op de ranglijst is gestegen – dus als Roselia eerst op de 6000ste plek stond, is het nu ineens nummer 1000 op de ranglijst geworden).

1.

Roselia – 5000 plekken gestegen

2.

Onyx – ruim 2000 plekken gestegen

3.

Star – ruim 2000 plekken gestegen

4.

Eevee – ruim 1300 plekken gestegen

5.

Ivy – ruim 1000 plekken gestegen

6.

Ash – ruim 200 plekken gestegen

7.

Shay – ruim 50 plekken gestegen

LEES OOK: Deze babynamen geïnspireerd op de Lente.

Naar verluidt speelde 50 procent van de moeders van deze kinderen rond de geboorte (waarschijnlijk meer ervóór dan erna, iets met tijdgebrek) het populaire spel. Hoe die andere vijftig procent aan de inspiratie kwam, valt nog te bezien. Gokje: ze durfden misschien niet openlijk toe te geven dat ze ook fervent Pokémon-jagers zijn.

Onyx betekent trouwens letterlijk ‘zwarte edelsteen’ en is oorspronkelijk een Aboriginal-naam. Star betekent uiteraard ‘ster’. Ivy is een botanische naam en betekent zoiets als ‘wijngaard’ – met als leuke detail dat de dochter van Beyonce en Jay-Z ‘Blue Ivy’ heet (en zij is ruimschoots vóór de Pokémon-gekte geboren, dus dat pleit voor ze). Alle gekheid op een stokje: persoonlijk vind ik Ivy een prachtige naam, evenals Ash (euh… as? Maar ook botanisch: the ash tree) en Shay (‘havik’ of ‘verdringer’). En ach, zo’n betekenis zegt uiteindelijk ook niets: degene die een naam draagt, geeft ‘m uiteindelijk een nieuwe betekenis, toch?

Babynaam etymologie

Echter, toen ik de namen Eevee en Roselia door een aantal babynaam-etymologische-zoekmachines haalde, kreeg ik het treurige ‘no results found’ op m’n scherm. Toch een beetje jammer. Maar hopelijk leveren ze wel een heleboel punten op.
* Voor de goede orde: in Amerika is het zo.

On that note: dit waren vorig jaar de meest ‘bijzondere’ Engelse kindernamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Pikachu, kom bij mama’. De eerste baby’s met een Pokémon Go-naam worden geboren
Sluiten