Waar is de placenta eigenlijk voor? Alle belangrijkste functies op een rij

Zwanger Pamela Teodosieva - Reinbergen 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De placenta is een groot orgaan dat vastgekleefd is aan de wand van je baarmoeder. Via de navelstreng is de placenta verbonden aan je baby. Tijdens de twintig weken echo wordt de ligging, de grootte en de doorbloeding gecontroleerd.

Dit unieke orgaan is namelijk een essentieel orgaan voor de ontwikkeling van je baby.

Dit zijn de functies van de placenta

Dit zijn de belangrijkste functies.

De baby van zuurstof voorzien

Tijdens de zwangerschap zwemt je baby in vruchtwater en kan het geen lucht inademen om zuurstof op te nemen. Tot de geboorte voorziet dit bijzondere orgaan de baby van zuurstof.

In de placenta vindt gasuitwisseling tussen het bloed van de moeder en de baby plaats. Het zuurstofrijke bloed van de moeder wordt in de placenta via de navelstreng naar de baby vervoerd. Het zuurstofarme bloed van de baby komt via de navelstreng naar de placenta terug en daar wordt het koolzuur in het bloed van de moeder opgenomen.

De baby van voedingsstoffen voorzien

Naast ademen kan een baby tijdens de zwangerschap ook niet eten. De placenta voorziet de baby van alle voedingstoffen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling. Voedingsstoffen als glucose, aminozuren en vetzuren worden uit het bloed van de moeder opgenomen en via de navelstreng naar de baby vervoerd.

Afvalstoffen afvoeren

De afvalstoffen van de baby, zoals ureum, worden net als het koolzuur via de placenta in het bloed van de moeder opgenomen.

Hormonen produceren

De placenta speelt een belangrijke rol in het behouden van de zwangerschap. Het orgaan produceert hormonen die het lichaam signalen geven de zwangerschap intact te houden, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de baarmoeder ontspannen blijft en je geen weeën krijgt tijdens je zwangerschap.

Bijdragen aan een goed functioneren

Als één van bovenstaande functies vermindert kan dit voor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby zorgen. Als moeder kun je bijdragen aan een goed functionerende placenta door roken achterwege te laten. Het effect van roken is dat bloedvaten smaller worden, inclusief de bloedvaten in de placenta. Roken kan zorgen voor een groeiachterstand bij de baby, vandaar dat het afgeraden wordt.

Daarnaast is het belangrijk geen alcohol en geen drugs te gebruiken, omdat ze via de placenta naar je kindje getransporteerd worden. Naast het vermijden van roken, alcohol en drugs heb je als moeder weinig invloed op het functioneren. In de meeste gevallen werkt de placenta goed. Mocht er tijdens de echo eventueel een afwijking gevonden worden, zal in overleg een passende behandeling gevonden worden om de gezondheid van je baby te waarborgen.

Lees ook: Een laagliggende placenta: dit is wat je moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme