Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 14 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Hangt je plant er wat zielig bij? Deze trucs kunnen helpen!

Ik zeg het maar direct: ik heb echt geen groene vingers. Ik kan het gewoon niet, ik kan absoluut geen planten verzorgen. Het is zelfs zo erg dat cactussen het niet volhouden met me.

En daar ben ik helemaal klaar mee. Ik vind planten namelijk wel heel mooi, en ik zou nog veel meer planten willen toevoegen in mijn interieur. Dat is precies de reden waarom ik op zoek ben gegaan naar tips om planten weer gelukkig te maken. Deze tips wil ik jou natuurlijk niet onthouden.

Planten verzorgen voor dummies

De punten lijken voor jou misschien voor de hand liggend, maar geloof me: er zijn zat mensen (like me) die deze tips wel kunnen gebruiken. Voor hetzelfde geld staat jouw plant niet op de goede plek, of geef je hem net iets te veel water.

1. Voldoende licht is belangrijk

Krijg je plant voldoende licht? De meeste planten doen het het best in indirect zonlicht, maar sommige planten hebben een écht zonnig plekje nodig. Bovendien zijn er ook planten die het prima redden in een donker hoekje. Check dus altijd als eerste wat de lichtbehoefte van je plant is. Dat kun je doen door de naam van je plant in Google te tikken, of in een handige planten app. Vanuit daar kun je weer op zoek gaan naar meer informatie over de verzorging.

2. Geef wat minder water

Wat doe jij als eerste als je plant er wat zielig bij hangt? Hoppa! Tijd voor wat water. En dat terwijl dat misschien wel de boosdoener kan zijn. Misschien is te veel water wel de oorzaak van het feit dat je plant er zo zielig uitziet. Wederom: je kunt het beste even opzoeken hoeveel water je plant echt nodig heeft. Het belangrijkste is misschien wel om daar vervolgens ook goed naar te luisteren. Er zijn bijvoorbeeld planten die eerst volledig willen uitdrogen voor ze een nieuwe scheut water innen.

3. Verwijder dode bladeren

Geen enkele plant wordt blij van dode, uitgedroogde bladeren en takken. Verwijder deze dode bladeren dan ook regelmatig, zodat de plant daar geen energie meer aan hoeft te geven.

4. Vergeet je plant niet te sprayen

Net zoals jij zo nu en dan zin hebt in een douchebeurt, heeft je plant dat ook. Ha, dat had je niet gedacht hè? Om je plant te laten ‘douchen’, kun je gewoon een plantenspuit gebruiken. Door je plant te besprayen zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid rondom de plant hoog blijft. Dit is vooral in de winter nodig, dan wordt de lucht droger omdat de verwarming hoog staat.

5. Check de wortels eens

Heb je bovenstaande punten al geprobeerd, maar lijkt niks te helpen? Dan kan het probleem ook zitten bij de wortels van de plant. Haal de plant uit de plastic pot om dit te checken. Zie je duidelijk dat er een gedeelte verrot is? Dat gedeelte kun je voorzichtig proberen weg te snijden. Het kan helpen om de plant vervolgens in een grotere pot te zetten, zodat de wortels iets meer ruimte hebben om te groeien.

Meer over planten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hangt je plant er wat zielig bij? Deze trucs kunnen helpen!
Sluiten