Redactie
Redactie Gezondheid 24 mrt 2017

Een pleidooi voor het afschaffen van zomertijd

Zijn we de ene crisis net te boven, lijken we ongemerkt in een andere terecht te komen: een slaapcrisis. Dat is de alarmerende conclusie van Amerikaans onderzoek. En voor ons reden om te zeggen: afschaffen die zomertijd.

De norm die als uitgangspunt gehanteerd wordt – minimaal tien uur slaap voor schoolgaande kinderen en 7-8 uur slaap per nacht voor volwassenen – wordt bij lange na niet gehaald. Vooral volwassenen moeten het ontgelden: het onderzoek wijst uit dat bijna eenderde van de Amerikanen elke nacht maximaal zes uur (of zelfs minder) slaap krijgt.

En dat heeft veel meer impact dan alleen hier en daar een brak, onuitgeslapen hoofd in het straatbeeld. Volgens de onderzoekers stevent de wereld af op een heuse gezondheidscrisis als er niet snel actie wordt ondernomen om slaapgedrag en –patronen te verbeteren.

Duur grapje

Daar komen zeker niet alleen maar moreel-verantwoorde motieven bij kijken, voor wie denkt dat dit puur om de gezondheid van de mens gaat. Er zit namelijk ook een commercieel randje aan het landelijke slaapgebrek: slaperige medewerkers kosten bedrijven vele miljoenen per jaar.

LEES OOK: 6 best wel briljante tips om beter te slapen

Tel uit je verlies

‘Slaapgebrek zorgt ervoor dat medewerkers vaker onnodige vergissingen maken (en dat vaak zelf niet eens doorhebben), minder creatief zijn en ook nog eens meer kans hebben om zich tijdens het werk te verwonden,’ luidt de conclusie. Ook wordt er door deze medewerkers meer doelloos op het internet gelummeld, hebben ze minder aandacht voor hun daadwerkelijke werkzaamheden, verzanden ze vaker in onethisch gedrag en, niet onbelangrijk, maakt een slaperige baas of bazin vaak ook voor een veel onaardigere baas of bazin. En voor een onaardige baas wil niemand (harder) werken: tel uit je winst. Of liever: je verlies.

Vier nachten van vijf uur staat gelijk aan 0,6 promille

Een paar uur slaap hier en daar missen lijkt misschien niet onoverkomelijk, maar toch kan zelfs een paar uur tekort groot effect hebben op prestaties. Ter illustratie: vier achtereenvolgende nachten waarin slechts vijf uur geslapen wordt, heeft hetzelfde effect op je cognitieve vermogen als een bloedalcoholgehalte van 0,6 promille – waarmee je wettelijk allang niet meer mag rijden.


Boosdoener(s): winter- en zomertijd

Maar daarnaast is er een andere, grote boosdoener die ons slaapritme drastisch verstoort: de wisseling van winter- en zomertijd. Hoe triviaal dit uurtje eraf in de lente en een uurtje erbij in de herfst ook lijkt – deze verstoring (x2) zou volgens wetenschappelijk onderzoek elk jaar weer tot enorme pieken in ziektes en ongevallen op de werkvloer leiden, evenals een jaarlijkse daling van beurskoersen.

Kortom, wat mij betreft laten we die klok in de nacht van 25 op 26 maart lekker voor wat ‘ie is. Afschaffen zomertijd! Die gekkigheid moet nu maar eens afgelopen zijn.

Kinderen hebben overigens nergens last van, die kunnen namelijk echt o-ve-ral slapen, zo bewijzen deze foto’s.

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor het afschaffen van zomertijd
Sluiten