Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 13 dec 2017

Plek in het gezin: jongste kind is de grappigste, oudste heeft meer succes

Het is een gevoelig onderwerp. De positie die je inneemt als kind in je gezin, zou van invloed zijn op bepaalde eigenschappen. Zo zou de jongste de grappigste zijn en de oudste meer succes hebben later. Adam Grant, psycholoog aan de University van Pennsylvania legt uit hoe het werkt met de plek in het gezin en latere eigenschappen.

Plek in het gezin

In zijn boek Originals: How Non-Conformists Move the World, gaat Grant in op de volgorde van geboorte. Het viel hem op dat de meeste comédiennes de jongsten in een familie zijn. Klopt het dan toch dat de jongste altijd de grappigste is? En de oudste de meest ambitieuze van het gezin als het op een opleiding of carrière neerkomt? Zo zouden de oudsten een hoger IQ hebben en het verder schoppen in de zakenwereld dan hun jongere broers of zussen. Op meerdere fronten zijn ze meer succesvol, omdat ze van jongs af aan meer omgaan met volwassenen en goedkeuring bij deze volwassenen zoeken. Om die goedkeuring te krijgen leren ze op een jonge leeftijd hoe ze met volwassenen om moeten gaan en sociaalvaardig moeten zijn. Althans, dat beweren diverse onderzoeken, die Grant in zijn boek beschrijft.

Jongste, middelste of oudste

Toch zijn veel van deze voorbeelden speculatief. Evolutionaire psychologie suggereert dat wat voor volwassene je wordt afhangt van wat je kiest. Klinkt vaag? Volgens deze theorie, is elk kind op zoek naar aandacht van de ouders. Maar elk kind doet dit op haar of zijn eigen manier. Zo is de houding van één kind die van een acteur en speelt hij een bewust spelletje om aandacht te krijgen. Terwijl de ander zich heel erg inspant op school om goede cijfers te halen, om zo de goedkeuring van de ouders te krijgen.

De jongste kan opvallen in humor en zijn daarom vaak grappiger

Als je de eerstgeborene bent, heb je het voordeel dat je jouw vorm van aandacht kunt kiezen voordat de zusjes of broertjes verschijnen. Voor het jongere broertje of zusje is het moeilijk om de oudste te out-shinen omdat de oudste altijd de oudste zal zijn en dus vooroplopen op levenservaring. Waar de jongste wel in kan opvallen (ongeacht levenservaring) is humor. Daarom zijn jongere broertjes of zusjes vaak grappiger, omdat ze op die manier makkelijk aandacht van de ouders kunnen krijgen.

Positie bij broers en zussen

Grant legt uit: ‘Als je een baby bent, krijg je je broers of zussen aan het lachen zonder dat dat überhaupt je intentie was. Hoe vaker je door hebt dat je aandacht krijgt als peuter, hoe meer je daar gebruik van gaat maken.’En daarom halen ze grapjes uit en gedragen zich als een clown. Een ander voorbeeld. In het geval van sport is je plek in het gezin ook van belang. ‘Als je oudere broer of zus goed kan tennissen, zal je als jongste meer je best doen om even goed te zijn. En ben je er op jongere leeftijd al bewust mee bezig. Daarom komt het vaak voor dat de jongere sportiever is.’

Meer lezen

Als je de posities in het gezin interessant vindt dan wil je vast ook deze artikelen lezen:
Middelste kind zijn heeft ook een flink aantal voordelen
Dit onderzoek beweert dat middelste kinderen het meest succesvol worden
Ben je de oudste thuis? Dan ben je ook de slechtste chauffeur!
Het oudste kind blijkt het meest intelligent
Het jongste kind is ook de leukste

Bedrock

Reageer op artikel:
Plek in het gezin: jongste kind is de grappigste, oudste heeft meer succes
Sluiten