Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eten december 10, 2016

Plop! Wordt oranje (!) wijn hét drankje van 2017?

Het frisse van witte wijn, en het rijke van rode wijn. Er is nu oranje wijn die je het beste van deze twee werelden geeft. En nee, hij is niet van sinaasappel of andere citrusvruchten gemaakt. Wij zijn nu al fan!

Het enige, best belangrijke, verschil tussen oranje en witte wijn is dat de schil van de druiven waarvan de wijn gemaakt wordt om de druiven blijven zitten tijdens het maken van de wijn. Dit proces wordt ook wel ‘huidcontact’ genoemd, waarbij tannine vrijkomt. Een stofje dat de smaak (in dit geval positief) beïnvloedt. De ‘huid’ van de druiven kan soms weken tot maanden in de rijpende wijn blijven zitten, om zo de wijn op smaak te brengen.

Proost!

Een veelzijdig wijntje

Oranje wijn dook dit jaar in verschillende toonaangevende restaurants in Londen en New York op, en gaat in sneltreinvaart de wereld over. Wijnexpert Amelia Singer zou de wijn omschrijven als een wijn met een intense geur, gecombineerd met een verleidelijke geur van honingzoete vruchten. Volgens Singer is het een veelzijdige wijn, die je in combinatie met veel verschillende keukens kunt drinken. Helaas wordt oranje wijn in kleine hoeveelheden gemaakt, dus je zult ‘m eerder in een (wijn)bar spotten dan in de plaatselijke supermarkt. Hoe dan ook, dit willen we!

Stop de persen! Op deze wijninnovatie wachten we al jaren >

Reageer op artikel:
Plop! Wordt oranje (!) wijn hét drankje van 2017?
Sluiten