Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 17 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Wauw: dit plus-size fitnessmodel gaat tegen alle standaarden in

Het is inmiddels 2018, maar bodyshaming blijft een ding. Amerikaanse Laura Delarato werd plus-size fitnessmodel, om de wereld voor eens en altijd te laten zien dat er niets mis is met een groter maatje. Ook niet in de fitnesswereld.

Fitness model

Eind 2016 werd Laura gevraagd als model voor stockfoto’s die een meer divers beeld van vrouwen zouden moeten laten zien. Een tijdje terug kreeg ze een uitnodiging om te poseren voor een campagne van body-positive sportschool Blink Fitness. Beide uitnodigingen vleiden haar, maar iets in haar ging ervan uit dat dit een misverstand moest zijn. Zij met maat XXL volledig afgebeeld voor een campagne? Toch greep ze de kans met beide handen, en dat deed ze niet voor niets.

Exercise community

‘Sporten is altijd heel belangrijk voor me geweest. Ik ben sinds de middelbare school continu op zoek geweest naar manieren om actief te blijven. Yoga, CrossFit, boxen, zwemmen, powerliften, hardlopen, ik heb het allemaal gedaan. Ook al genoot ik van het fitnessen, ik heb nooit het gevoel gehad dat ik deel uitmaakte van die hele ‘exercise community’. Ik bedoel, hoe kon ik? De meeste sportkleding was niet eens in maat 46 beschikbaar en elke keer als ik een sportschool binnenstapte werd ik meteen ondervraagd over hoeveel ik wilde afvallen. Daarnaast was ik het grootste deel van de tijd omringd door slanke mensen die na een pizzapunt klaagden over hoe dik ze zich voelden.’

Fit en plus-size

Laura zit goed in haar vel en is blij met haar lichaam. Het opzoeken van andere plus-size modellen via Tumblr-blogs, websites en tijdschriftartikelen, lieten haar voor het eerst inzien dat ze een gezonde, plus-size vrouw kan zijn. ‘Ik moest het echt zien voordat ik het kon geloven. Als je afbeeldingen zoekt van een fitnessmodel, zie je gelijk dat we een aardig specifiek beeld hebben van hoe een ideaal fit lichaam eruit moet zien. We zien deze afbeeldingen van strakke buiken en nul procent rugvet op billboards, in sportschoolreclames en wanneer we scrollen door onze feeds. Al deze beelden versterken het idee dat er maar één type fit lichaam kan zijn. Juist hierom heb ik ja gezegd tegen de fitness campagne en de foto’s. Ik wilde simpelweg dat mijn lichaam, – fit en plus-size – werd gezien.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wauw: dit plus-size fitnessmodel gaat tegen alle standaarden in
Sluiten