Merel Schut
Merel Schut Lifestyle 28 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de indrukwekkendste podcasts van 2019 (die ook in 2020 het luisteren waard zijn)

Het luisteren van podcasts is hartstikke populair geworden afgelopen jaar. Lijkt het je leuk om eens een audioserie te beluisteren maar zoek je nog geschikte podcasts? Ter inspiratie: de mooiste, meest ontroerende of grappigste podcasts van 2019. En we leggen nog even uit hoe je een podcast kunt luisteren.

Podcast luisteren ter ontspanning

Het is een perfecte manier van ontspanning tijdens een treinreis of voor je gaat slapen: het luisteren van een podcast. Je hoeft tenslotte alleen maar lekker achterover te leunen en te luisteren naar een pakkend verhaal. Het is een beetje zoals radio luisteren, maar dan niet live.

Hoe je dit aanpakt? De meeste smartphones hebben een eigen podcast-app waar je series kunt downloaden. Ook in apps als Spotify of Stitcher kun je gratis podcasts opzoeken en beluisteren.

1. Bob

Bob is een super ontroerende podcast van zes delen. Het verhaal gaat over de 84-jarige Elise die tegen haar drie dochters steeds vaker begint over een zekere Bob. Haar kinderen hebben geen idee wie deze man is maar hun moeder lijkt verliefd op Bob. In de podcast wordt een zoektocht gestart naar Bob. Is deze man een oude liefde of een hersenspinsel van de bejaarde Elise?

Het liefdevolle verhaal krijgt extra warmte vanwege de Vlaamse tongval van de makers en geïnterviewden.

De serie is gemaakt door VPRO Dorst.

2. De Blankenberge Tapes

Dit bizarre crime-verhaal beluister je in drie delen  Het verhaal laat je na afloop nog even niet los, dat is zeker. Aan het woord komt een jonge vrouw, die vertelt over een prille liefde die zij heeft ervaren. Maar die charmante man waarop ze valt, lijkt een duister verleden met zich mee te slepen. Zou het kunnen dat hij iets te maken heeft met twee moordzaken? Het verhaal wordt gereconstrueerd met rechercheurs en direct betrokkenen.

De Blankenberge Tapes is gemaakt door de VPRO.

3. De Brand in het Landhuis

Dit waargebeurde verhaal gaat over Ewald Marggraff, die in 2003 om het leven kwam bij een brand in zijn landhuis in Vught. Over zijn dood gaan allerlei wilde verhalen rond, net als over Marggraff zelf. Want waar zijn na de brand de schilderijen en al het geld van de excentrieke Marggraff gebleven?

Acteur en podcastmaker Simon Heijma groeide op in de buurt en gaat op zoek naar de waarheid. In deze podcast neemt hij je mee in zijn zoektocht.

De Brand in het Landhuis is gemaakt door NPO Radio 1 en NTR.

4. The Mysterious Mr. Epstein

Miljonair Jeffrey Epstein werd begin 2019 aangehouden op verdenking van mensenhandel en van het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes tussen 2002 en 2005. Hij stierf in zijn cel. De zaak kwam veelvuldig in het nieuws, onlangs nog door een ongelukkig optreden van prins Andrew, die betrokken zou zijn bij de schandalen.

In deze Engelstalige podcast vertelt de Amerikaanse Lindsay Graham over de bizarre levensloop van Jeffrey Epstein. Graham vertelt op een meeslepende en feitelijke manier hoe de miljonair jarenlang ongemoeid zijn gang leek te kunnen gaan als misbruiker. Het is interessant om het verhaal te horen achter alle headlines over Epstein die je vast hebt gezien dit jaar.

The Mysterious Mr. Epstein is gemaakt door Wondery.

5. Laura H.

De Zoetermeerse Syriëganger Laura haalt het wereldnieuws als zij met twee kindjes voor de camera’s verschijnt nadat ze de Islamitische Staat is ontvlucht. Journalist Thomas Rueb tekende haar verhaal op in een boek maar maakte ook een podcast. Hoe komt een 21-jarig meisje uit Zoetermeer in Syrië terecht? En hoe komt ze er weer uit? Je volgt het verhaal in deze spannende en beklemmende audioverhaal alsof je er zelf bij bent als ze door prikkeldraad rolt en kogels ontwijkt.

Laura H. is gemaakt door audiocollectief Schik.

6.  Where should we begin?

In deze Engelstalige serie neemt relatietherapeut Esther Perel je mee in haar praktijk. Eigenlijk ben je tijdens het luisteren gewoon een onzichtbare gast in haar praktijk, waar stellen hun relatieproblemen voorleggen aan Perel. Denk bijvoorbeeld aan een stel waarvan de man vreemd is gegaan; hoe kom je daar samen weer uit? Of het echtpaar waarvan de man na een jarenlang huwelijk een seksverslaving blijkt te hebben die hij vooral buiten de deur bevredigde. Kun je dan je huwelijk nog redden?

Dergelijke problematiek klinkt misschien ver van je bed maar wellicht pik je hele waardevolle inzichten en lessen op. In de liefde ben je namelijk nooit uitgeleerd. Het mooie is ook dat er bij elk relatieprobleem wederzijds begrip ontstaat in de praktijk. Esther Perel is ook een nieuwe serie gestart over werkgerelateerde onderwerpen: How’s work?

Drie seizoenen van Where Should we Begin? zijn gemaakt door Perel en Gimlet.

Lees ook:
Podcasts over het moederschap waar elke moeder nog van kan leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme