Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 3 jan 2018

Waarom poep- en piesgrappen goed zijn voor de gezondheid van je kind

Je kan wel door de grond zakken als je zoon voor de tigste keer met zijn oksel een scheetgeluid produceert – en daar vervolgens minutenlang om in een deuk ligt. Of wanneer hij het fenomeen snot heeft ontdekt en zijn creativiteit inzet om pulkjes te schieten. 

Onderbroekenlol

Voor kinderen is onderbroekenlol hi-la-risch. Het woordje ‘poep’ alleen al kan ze al doen schuddebuiken van het lachen – kijk maar naar het succes van Kapitein Onderbroek. Is dat iets om je zorgen over te maken of moet corrigeren? Nee, zegt pedagoog en auteur dr. Howard Bennett. Sterker nog: hij gebruikt die poep- en piespgrappen juist in zijn praktijk.

Vertrouwen

Wanneer hij een jonge cliënt voor het eerst ontmoet, gooit dokter Bennett er graag een vieze grap in om het vertrouwen te winnen. ‘Volwassenen zijn meestal bang te horen wat er mis met ze is. Kinderen die komen zijn bang dat je ze iets aan zult doen.’ Waar je bij volwassenen die spanning uit de lucht haalt met een gesprek over koetjes en kalfjes, ga je het bij een kind niet redden met een gesprek over het weer of politiek. Enter de onderbroekenlol. De pedagoog ontdekte dat hij het vertrouwen van kinderen makkelijker wint en ze zijn advies eerder ter harte nemen wanneer hij het ijs breekt met een scheetgrap.

Impact

‘In de volwassenwereld blijkt uit onderzoek dat als je naar mijn kantoor komt en ik een minuut met je praat over iets wat niets te maken heeft met de reden van je bezoek, je veel tevredener bent over de sessie en sneller mijn suggesties aanneemt. Het verbetert dus de meegaandheid van de cliënt. Het is niet zomaar pleasen; het heeft een impact op de gezondheidszorg.’

Kortom: als grappen over snot, scheten en andere onsmakelijke gekkigheid leiden tot meer vertrouwen, een beter gesprek en uiteindelijk dus een gelukkiger kind, is er helemaal niks mis mee.

Jarige Audrey wilde een ‘poepfeestje’ en haar ouders deden hun stinkende best om haar dat te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom poep- en piesgrappen goed zijn voor de gezondheid van je kind
Sluiten