Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kids 22 jan 2021

Wat als je baby in het vruchtwater gepoept heeft tijdens je bevalling?

Als je zwangerschap ten einde loopt, word je vaak geïnformeerd over het vruchtwater dat je moet checken op het moment dat je vliezen breken. Is het helder of lichtroze, met witte vlokjes, dan is het goed. Soms komt het voor dat het bruin of groenig is, dat er een andere substantie doorheen zit: dit is meconium.

Dit zijn de antwoorden op alle vragen over meconium-houdend vruchtwater

Meconium is de eerste poep van je baby na de bevalling en dit is vaak heel donkergroen tot soms haast zwart van kleur. Ook is het dik en plakkerig, soms wordt het vergeleken met teer. Bevat jouw vruchtwater tijdens je bevalling deze plakkerige babypoep? Dan wordt dit meconium-houdend vruchtwater genoemd en dit kan gevolgen hebben voor je bevalling en de baby.

Waarom poepen sommige baby’s in het vruchtwater?

Het kan meerdere redenen hebben dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft, bijvoorbeeld omdat je al over je uitgerekende datum heen bent. Maar liefst 25% – 50% van de baby’s die 42 weken of langer in de baarmoeder zitten, poept in het vruchtwater.

Dit komt dan vaak omdat de darmen rijp zijn en alles gewoon goed werkt. Ook kan het zijn dat je baby niet lekker meer zit in je buik of dat hij zelfs in nood is. De reflex is dan poepen in het vruchtwater.

Heeft de baby hier last van?

Meestal heeft je baby er zelf geen last van, behalve natuurlijk als hij in nood is. Vaak worden baby’s die in het vruchtwater gepoept hebben zonder problemen en gezond geboren, maar het kan voorkomen je baby wat van het meconium inademt. In dat geval komt het in zijn longen terecht en dit kan wel gevaarlijk zijn voor je baby.

Hoe gaat het verder als je meconium-houdend vruchtwater ontdekt tijdens je bevalling?

Omdat het niet altijd meteen duidelijk is waarom je baby heeft gepoept, zal je meestal worden aangeraden om naar het ziekenhuis te gaan. Hier kan het hartje van je baby goed in de gaten worden gehouden. Je ongeboren kindje zal onderzocht worden en er zal met jou besproken worden of je ingeleid wordt (als je weeën nog niet op gang gekomen zijn) of dat er andere opties zijn.

In de meeste gevallen kan je gewoon natuurlijk bevallen. Het mondje van je baby zal dan zo snel mogelijk schoongemaakt worden, het liefst nog voordat hij zelf kan ademen, zodat er geen meconium in zijn longen terecht komt.

Kan je thuis bevallen als je baby in het vruchtwater heeft gepoept?

Soms breken je vliezen tegen het einde van je bevalling en komen jij en je verloskundige er dan pas achter dat er poep in het vruchtwater zit. In overleg met jou zal de verloskundige dan bespreken of je alsnog naar het ziekenhuis gaat of dat de bevalling al te ver gevorderd is en je baby thuis ter wereld zal komen.

Wat gebeurt er na je bevalling?

Nadat je baby geboren is, zal hij goed in de gaten worden gehouden om te zien of alles goed met hem gaat. Het kan zijn dat jullie ter observatie nog even in het ziekenhuis verblijven.

Ons zusje Mamaenzo.nl plaatste het bevallingsverhaal van Julia die erachter kwam dat haar baby in het vruchtwater had gepoept: ‘Ik lag op de badkamervloer en zag dat het vruchtwater donker was’.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meconiumhoudend vruchtwaterPoep in het vruchtwater

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat als je baby in het vruchtwater gepoept heeft tijdens je bevalling?
Sluiten